Créme brulée

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila AndreaUhričová

Ingredience

  • 420 ml Smetana na šlehání
  • 100 ml Plnotučného mléka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 5 ks Žloutek
  • 50 g Moučkový cukr

Instrukce

  • Klasika francouzské kuchyně. Hustý vanilkový krém se zkaramelizovanou krustou.
    Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.
    Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.
    Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.
    Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně takovým francouzským železným karamelizérem (Fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloži k cukrovému povrchu.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account