Čínské plněné taštičky z pekingského zelí

Vytisknout recept
Tradiční masové kuličky balené v taštičkách z pařeného těsta jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů čínské kuchyně.
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 1 osoba
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • čínské zelí - 1 hlávka
  • rýže - 80 g
  • mleté maso - 500 g
  • cibule - 3 ks
  • sůl - dle chuti
  • sladká mletá paprika - 1 lžička
  • mletý černý pepř - dle chuti
  • chilli - dle chuti
  • rajčatová šťáva - 2 lžíce
  • rostlinný olej - 50 ml

Instrukce

  • 1.
  • KROK
  • Hlávku čínského zelí zbavte poškozených okrajových listů a ostrým nožem odřízněte spodní košťál. Listy pak rozeberte od sebe, vyskládejte je do varné misky a přelijte je vroucí vodou tak, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte máčet 10 minut, aby změkly a dalo se s nimi dále pracovat.
  • 2.
  • KROK
  • Mezitím si v míse smíchejte 500 gramů mletého masa se třemi jemně nasekanými cibulemi. Přidejte hrstičku uvařené rýže a zhruba po jedné čajové lžičky soli, pepře, sladké papriky a chilli, případně jiného oblíbeného koření. Přilijte dvě lžíce rajčatové šťávy a všechny ingredience důkladně propracujte do homogenní hmoty. Nakonec přilijte ještě 50 ml rostlinného oleje a směs ještě jednou promíchejte.
  • 3.
  • KROK
  • Z hotové masové směsi odebírejte kousky o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Z uvedeného množství ingrediencí by jich mělo vyjít asi 8 ks. Nyní se vraťte zpátky k zelným listům, které slijte a nechte okapat. Vyberte si 8 velkých a pěkných listů, do nichž budete balit masové koule. Z těch zbylých ostrým nožem vyřízněte dlouhou středovou žílu, kterou následně použijete při zavazování balíčků.
  • 4.
  • KROK
  • Připravte si malý talířek, umístěte na něj jeden list, doprostřed vložte masovou kouli a uzavřete ji do listu. Vrchní část koule zůstane trčet z balíčku ven. Balíček vytvarujte tak, aby se kolem svého ústí zužoval a v tom místě jej obtočte vyříznutou zelnou žílou, kterou zavažte na jednoduchý uzlík. Tímto způsobem zpracujte i ostatní masové koule a zelné listy.
  • 5.
  • KROK
  • Připravte si velký hrnec s trochou vody a vložte do něj pařáček na vaření knedlíků. Do pařáku vyskládejte připravené zelné měšce a dejte je do hrnce na 30 minut vařit. Hotové měšce podávejte ozdobené snítkou z čerstvé bylinky a nejlépe s pikantní rajčatovou nebo jinou vaší oblíbenou studenou omáčkou.
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    krása, díky, možná zkusím 🙂

  2. 5 stars
    Zajímavý recept. Vyzkouším.

  3. vypadá to náramně, klidně bych ochutnala

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account