CELOZRNNÉ CINNAMON ROLLS
Ingredience
- 100 g povoleného másla
- 110 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 40 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 5 g skořice
- 100 g třtinového cukru
Instrukce
- Nejdříve si nakrájejte máslo na malé kostky a nechte ho povolit. Půlku povoleného másla budete potřebovat hned do těsta, druhou půlkou pak natřete nakynuté rozválené těsto těsně před pečením. Z lednice také vytáhněte vejce, aby před použitím mělo pokojovou teplotu.
- Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte lžíci třtinového cukru a nechte vzejít kvásek.
- Po 10 minutách by mělo droždí na hladině mléka vytvořit bublinky, což znamená, že je připravené pro další práci. Do mísy od robota odměřte moučkový cukr, obě mouky a špetku soli. Přidejte kvásek, 50 g povoleného másla a vejce a nechte několik minut zpracovávat robotem do hedvábného pružného těsta. Pokud bude potřeba, můžete přidat lžíci mouky navíc, aby se těsto přestalo lepit na mísu.
- Po vypracování dejte těsto minimálně na hodinu kynout. Já předehřeju troubu na minimální možnou teplotu 50 °C, vypnu ji a vložím do ní místu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
- Po hodině nebo dvou, kdy by mělo těsto aspoň zdvojnásobit svůj objem, ho vyklopte na lehce pomoučený vál a vyválejte na asi půlcentimetr tlustý obdélník. Ten potřete druhou polovinou másla a posypejte směsí skořice a třtinového cukru tak, aby náplň byla pravidelně po celém povrchu.
- Plát pevně zarolujte podél delší strany tak, abyste získali vysokou roládu. Pomocí nitě ji rozřežte na 8 stejných kousků a ty vložte řeznou stranou do olejem vymazaného pekáče, zakryjte znovu utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté cinnamon rolls do ní vložte asi na 25 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy začnou zlátnout a jsou na povrchu křupavé. Upečené rolky po pár minutách vyndejte z pekáče a nechte je vychladnout na chladicí mřížce.
- Po vychladnutí můžete cinnamon rolls potřít polevou z moučkového cukru, mléka a kapky rumu ale není to nutné. Nejlepší jsou čerstvé, ale druhý den je můžete klidně dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 °C a budou zase chutnat jako právě upečené.
Dobré jedlo aj na cesty a na výlety.
Tak, tak, děkuji Vám…
Moc hezké rolky a budou určitě moc dobré. Ty mám ráda.
Jsou moc pěkné, nikdy by mne nenapadlo je péct takto u sebe, v podstatě jako buchty.
Ano, přesně 🙂
vypadají hezky, o tom žádná -)
Chutnají báječně 🙂