
Casadielles
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml olivového oleje jemného
- 50 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- volitelně: pár kapek anýzového likéru Anís del Mono
Na náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru
- 2-3 lžíce anýzového likéru
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- lžíce medu ideálně z citrusových květů
Na dokončení:
- olej na fritování
- cukr a skořice na obalení
Instrukce
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku se solí a cukrem. V kastrůlku mírně zahřejte máslo, aby změklo, a spolu s olivovým olejem, vínem a vejcem jej přidejte k mouce. Vypracujte hladké, tvárné těsto, které by mělo být měkké, ale nelepivé. Pokud je potřeba, přidejte trochu mouky nebo naopak pár kapek oleje. Těsto zabalte a nechte alespoň půl hodiny odpočinout.
- Mezitím si připravte náplň: smíchejte mleté ořechy, cukr, citronovou kůru, med a anýzový likér. Směs by měla být vláčná a držet pohromadě, ale nebýt příliš mokrá.
- Odpočinuté těsto vyválejte na tenko, asi na 2-3 mm. Krájejte obdélníky přibližně 10x6 cm. Do středu každého dejte podlouhlý váleček náplně, přeložte a okraje pevně utěsněte vidličkou, aby se při smažení neotevřely.
- V hlubším hrnci rozpalte olej na střední teplotu a casadielles smažte dozlatova. Po vytažení je nechte krátce okapat na papíru a ještě teplé obalte v cukru se skořicí. Podávají se vlažné nebo studené, ale nejlepší jsou druhý den, kdy se chutě dokonale spojí.








