Burrata s tomatovým chilli jamem a macerovanými cherry rajčaty
Ingredience
Tomatový chilli jam:
- 700 g zralá rajčata
- 300 g cukr krupice
- 40 g bílý vinný ocet
- 40 g zázvor na drobné kostičky
- 4 stroužky česneku na drobné kostičky
- 4 ks červené chilli na drobné kostičky
- Sůl
Bazalkový olej:
- 200 g bazalky
- 200 g slunečnicového oleje
Kořeněná granola:
- 200 ml olivový olej
- 150 ml javorový syrup
- 1 kg ovesné vločky celé
- 200 g dýňová semínka
- 200 g slunečnice semínka
- 100 + 100g bílý a černý sezam
- 30 g mletý koriandr
- Trochu chilli
- Sůl
- Bílek z 10 vajec lehce našlehaný
- Oregano
Instrukce
Tomatový chilli jam:
- Vše vaříme pomalu několik hodin do hladké, krémové konzistence.
Bazalkový olej:
- Listy bazalky vhodíme do lehce osolené vroucí vody na cca 30 sekund, poté vyndáme do vody s ledem. Důkladně osušíme. Do mixeru vložíme bazalku, olej a mixujeme cca minut na 70°C. Necháme přes noc v lednici vykapat přes plátno.
Kořeněná granola:
- Vše smícháme dohromady s teplým olivovým olejem a javorovým sirupem, poté přidáme našlehané bílky a rozdělíme na plechy v tenké vrstvě. Pečeme na 170°C cca 20 minut za občasného míchání.
Macerovaná cherry rajčata:
- Zralá cherry rajčata si nakrájíme na půlky. Připravíme si nálev z rostlinného oleje, sherry octa, česneku a bylinek, zahřejeme na cca 60°C, aby se do nálevu uvolnily chutě. Horkým nálevem přelijeme rajčata a necháme namarinovaná do druhého dne.
Kompresovaný meloun:
- Vodní meloun si nakrájíme na cca 1,5 cm silné plátky. Pokapeme ho citronovou šťávou, posypeme nastrouhanou kůrou, a spolu s mátovými listy ho zavakuujeme do vakuového sáčku. Necháme do druhého dne, poté vybalíme a nakrájíme na požadované tvary.