Bramborové vdolečky
Ingredience
- 350 g Polohrubá mouka
- 300 g Vařené strouhané brambory
- 2 ks Žloutek
- 5 lžíce Olej
- 1/4 lžička Sůl
- 5 lžička Cukr písek
- 1/2 ks Droždí
- 250 ml Mléko
- 3 lžíce Hladká mouka
- 6 lžíce Olej
- Povidla : švestková nebo hrušková nebo jablková
- Tvaroh
- Zakysaná smetana
Instrukce
- Vdolečky milujeme, ale taky vás trochu děsí smažení v oleji a spousta kalorií navíc? Tyhle vdolečky se připravují v troubě, takže kousek navíc nevadí.Den předem vařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme.Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek.Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr, olej, žloutky a strouhané brambory. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, necháme ho vykynout.Připravíme si 2 plechy s pečicím papírem.Do hlubokého talíře nasypeme hl.mouku, lžící vykrajujeme těsto, které "oválíme" v mouce a v rukách zpracujeme vdoleček. klademe na pečicí papír. Z množství těsta jsou 2 plechy // 22 ks. [x] Takto připravené vdolečky přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzduch). Po dalším vykynutí každý vdoleček potřeme olejem a dáme péci asi na 15 minut dozlatova.Po vychladnutí mažeme povidly nebo dle své chuti. Přizdobíme tvarohem (já používám Olešnický-trojúhelník. a navrch ještě lžičku zakysané smetany)Moji strávnici mají tyto vdolečky rádi i bez mazání, jen tak suché.Tohle je zdravější varianta než smažit vdolky v množství oleje na pánvi. [x] Přeji "Dobrou chuť!" - vyzkoušejte [x]