Babiččina vánočka

Vytisknout recept
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a lžičky cukru. V kastrůlku si rozpustíme máslo či tuk na pečení. Do mísy dáme veškeré suroviny krom rozinek a mandlí, a když je kvásek vzešlý, vypracujeme vláčné těsto. Nakonec přimícháme rozinky a část mandlí.
Těsto musíme propracovat opravdu důkladně, ideální je na tuto činnost využít robot, pokud ho máme. Poté těsto zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí ještě jednou promísíme.
Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na 9 dílů a postupně pleteme vánočku - 3 patra ze 4, 3 a 2 pruhů.
Položíme na plech vyložený pečícím papírem, ještě chvíli necháme odpočinout. Před samotným pečením vršek vánočky potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka a ještě hojně posypeme sekanými mandlemi.
Aby se nám vánočka v troubě při pečení nerozjela, je dobré si jednotlivá patra spojit asi na 3-4 místech zapíchnutou špejlí.
Musím se přiznat, že já tedy vánočky peču již jistě dobrých 30 let, ale pořád se mi nedaří tak krásné, jako uměla moje babička. No ale "babi, snažím se". 🙂 Jsem moc ráda, že alespoň plést jsem se je od ní naučila.

500g - polohrubá mouka
100g - máslo (nebo Heru)
2ks - žloutky
100g - cukr krupice
50g - droždí
1,5-2dcl - mléko
1-2lžička - tlučený anýz
ks - sůl
ks - vanilka, citronová kůra
ks - předem namočené rozinky, sekané mandle
příprava - 90-120
vaření - 60-90
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account