Ale věděli jste, že pitnou vodu nemusí mít všude. Že jí v Africe mají nedostatek.
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné vodě pouze 56 % obyvatel. V absolutních číslech je problém největší v Asii – jen v Číně se jedná o 300 milionů obyvatel. Ve většině měst – vyjma subsaharské Afriky – jsou k dispozici relativně dobré zdroje, zato na venkově je kvalita vody problematická celosvětově.
 
Nekvalitní voda má spolu s nedostatečným hygienickým zázemím zásadní dopady na zdraví lidí v rozvojových zemích. Výrazně se podepisuje na vysoké dětské úmrtnosti: Podle WHO umře ročně 1,5 milionu dětí v důsledku průjmových onemocnění – ta jsou ve většině případů způsobena právě závadnou vodou nebo chybějící sanitací.Důsledky jsou však mnohem širší – například řada dětí musí každodenně nosit vodu ze vzdálených nádrží, a proto se jim nedostane plnohodnotného vzdělání. Jindy tuto práci zastávají ženy, kterým zase nezbývá čas na jinou – výdělečnou – činnost.
 
Podle požadavků na kvalitu vody ji rozdělujeme na pitnou, užitkovou a odpadní.

Parametry pitné vody

Kvalita pitné vody se v České Republice řídí Zákonem o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. (v platném znění) a vyhláškami, které se k tomuto zákonu vztahují. Čistota vody je zjišťována souborem chemicko-fyzikálních metod, zajišťujících podrobné stanovení vlastností vzorku. Každá z těchto vlastností má mezní hodnotu pro daný typ vody.
V chemické laboratoři se kontroluje:
barva, pach, chuť, zákal (turbidita), průhlednost, teplota – 6 základních organoleptických vlastností, absorbance, konduktivita, mineralizace – celková, neutralizační kapacity – KNK (kyselinová neutralizační kapacita) a ZNK (zásadová neutralizační kapacita), rozpuštěné a nerozpuštěné látky, oxidačně redukční potenciál – oxidace a redukce = změna oxidačních čísel.
Nekovy a polokovy, organické látky.
V mikrobiologické laboratoři se kontroluji: Escherichia coli, koliformní bakterie – které bývají ukazatelem fekálního znečištění, enterokoky, anaerobní klostridia.
Úprava kvality vody probíhá mnoha různými způsoby v závislosti na jejím využití. Nejčastěji bývá filtrována a deionizována, pitná voda se naopak může obohacovat minerály. Průmyslově znečištěnou vodu je často nutno zbavit těžkých kovů nebo ropných sloučenin.
Majitelé či provozovatelé vodovodů jsou povinni zajistit, aby distribuovaná voda odpovídala normě. Ta jim také ukládá minimální četnost rozborů v závislosti na počtu zásobovaných obyvatel a/nebo objemu vyrobené vody.
 
PITNÁ VODA V RESTAURACÍCH
Pro provozování gastronomického zařízení musí jejich majitelé mít přístup ke zdroji pitné vody, jinak by nedostali hygienické povolení k otevření. Majitelé v ČR mohou, avšak nejsou povinni nabízet pitnou vodu svým zákazníkům. V některých zemích taková legální povinnost existuje. Například ve Velké Británii takové nařízení platí pro podniky, které prodávají alkohol.To samé platí v USA.
 


Koliformní bakterie jsou gramnegativní nesporulující aerobnífakultativně anaerobní tyčinky, které zkvašují laktózu na plyny, kyseliny a aldehydy. Tyto bakterie patří do čeledi Enterobacteriaceae.
 
 
ZDROJ:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Čistota_vody#Užitková_voda
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pitná_voda

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account