Masopustní půst: Jak jsem od Popeleční středy detoxikovala organismus
Loni mi to nějak uteklo, ale předloni jsem masopust dala.
Od Popeleční středy do Velikonoc jsem nejedla maso, vynechala jsem postupně také pečivo, mléčné výrobky a sůl (skutečně jsem nesolila). Že jsem neměla co jíst? Naopak, objevila jsem spoustu nových potravin, chutí, koření a jídel. Letos to chci zopakovat a snad o tom i víc reportovat.
Už jsem začala
Říkám tomu masopust, dle tradice, ale klidně se to dá nazývat i moderně jako detoxikace organismu.:-) Zatím jsem vynechala maso – tak, jak velí tradice. Popeleční středa už masu odzvonila. Přiznávám, nejsem masový typ, navíc mi maso “nevoní”, zejména z etických důvodů, takže to není takový problém.
Na druhé straně – tělo si o bílkoviny říká, takže je třeba hledat jiné zdroje. Tofu, luštěniny, všemožné proteiny nebo zelené potraviny – to jsou zdroje bílkovin, po kterých teď budu sahat. Předloni jsem ještě neznala směs Blendea (ti, co mě sledují, už jistě vědí), teď už ji znám a mám doma, takže vše bude krapet zelenější.:-)
A pokračování?
Chystám se postupně omezit pečivo a mléčné výrobky, stejně jako před dvěma lety. Místo soli chci raději sahat po koření.
Ale to až postupně, třeba vždy na týden, např. týden bez soli – dokážete si to představit? Do Velikonoc je od Popeleční středy přece jenom 46 dní (opravdu, letos to takto vychází), takže je čas a vše se dá dělat opravdu pozvolna.
Více o masopustu, půstu a Popeleční středě…
BTW: Věděli jste, že ze stejné tradice jako je český masopust (fašank, ostatky) pochází i slavný karneval v Rio de Janeiru? Už jen samotný pojem karneval se dle Wikipedie dá přeložit jako „dát pryč maso“. No, já jsem to tedy až do nedávna nevěděla.:-)
Jak to máte vy? Postíte se?
Zdroj foto: Pixabay.com