Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu

ilustrační foto
 
 
 
 
Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu

 

Jsou tak roztomilé, až je škoda je jíst. Ve chvíli, kdy se do nich člověk zakousne, přestane okamžitě litovat. Legendární cukrovinku z mandlí a cukru si dříve dopřávali pouze ti nejbohatší. Dnes je však dostupná všem. A pokud člověk ví, kde ji koupit, tak i v té nejvyšší kvalitě. Řeč je o marcipánu a na jižní Moravě je jeho výrobou vyhlášena rodina Šmídova. O tom, jak se pozná kvalitní marcipán, jsme si popovídali s majitelkou firmy Frischmann Janou Šmídovou.

Její život je úzce spojený s marcipánem. Jana Šmídová recepturu marcipánu vymazluje už více než dvacet let. Vše začalo pracovním výletem do Německa, kam se Jana vydala jako čerstvě vyučená cukrářka.
„V Německu je marcipán tradiční cukrovinka a tlak na jeho kvalitu je tam obrovský. Německý zákazník chce jen kvalitní pravý mandlový marcipán a nespokojí se s nějakou náhražkou, kterých byl tehdy český trh bohužel plný,” vypráví cukrářka. „Nicméně od té doby se priority českých zákazníků naštěstí změnily a i u nás se začíná preferovat kvalita,” pochvaluje si.

Od luxusního zboží přes léčivo až po oblíbený dezert
Ačkoliv je v Německu marcipán vyhlášenou pochoutkou, jeho historie sahá daleko za hranice Evropy. Cukrovinka z mandlí pochází původně z Orientu, odkud se díky obchodním trasám dostal ve středověku do Španělska, Portugalska a dál do celé Evropy. Na stůl se přitom marcipán dostal pouze těm nejbohatším. 
„Dříve to byla pochoutka jen pro bohaté. Později se prodávala v lékárnách, lidé totiž věřili v léčivé účinky marcipánu. Po zavedení průmyslové výroby cukru zcela zlidověl,” popisuje stručně historii marcipánu Jana.

Falešný marcipán tvrdne během několika dní, kvalitní vydrží rok
Marcipán z rodinné dílny Šmídů snese nejvyšší měřítka kvality. Důvod je prostý. „Miluji kvalitu a tradice. Stejně jako preferuji pravou čokoládu, tak mám ráda i kvalitní pravý marcipán s vysokým podílem mandlí. Není přeslazený jako různé náhražky, které marcipán připomínají jen vzhledem,” říká Jana.

Hmota pravého marcipánu má obsahovat pouze mandle a cukr. Rozdíl mezi kvalitním a ošizeným marcipánem pak zákazník pozná velmi snadno. „Nekvalitní rychle tvrdne už po pár dnech. Marcipán od nás má trvanlivost rok od data výroby,” vysvětluje cukrářka.
Výsledný tvar je pak dílem šikovnosti tvůrce. Důležitá je zručnost stejně jako trpělivost. Posledním krokem je pak dobarvení. „Potravinářské barvy stříkáme jen po povrchu a používáme především přírodní barviva, která jsou vhodná i pro děti,” dodává Jana.

 
 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account