Sýr ementál: děrovaná pochoutka ze švýcarských Alp
Ementál je slavný děrovaný sýr, který je vyráběn ve tvaru velká kola. Jedná se o tradiční pochoutku ze Švýcarska, které se dočkala celosvětové obliby nejen mezi milovníky dobrého sýra.
Ementál se zrodil ve Švýcarsku
Sýry „doprovází“ člověka po tisíce let. Ementál se v tomto kontextu objevil poměrně pozdě, přesto se jeho historie začala psát už ve 13. století. Zrodil se přitom v rozlehlém švýcarském údolí řeky Emme, které se jmenuje Emmental a nachází se východně od Bernu na úpatí Alp. Tento zemědělský kraj se vyplatí navštívit i dnes, protože díky malebné idylické krajině je někdy označován za „nejšvýcarštější Švýcarsko“. Buď jak buď, v současné době se ementál nevyrábí pouze v této oblasti, ale také na dalších místech, a to nejen v této alpské zemi.
Kde můžeme ementál ochutnat?
Děrovaný ementál patří mezi běžně dostupné zboží, takže není žádný problém jej sehnat v mnoha klasických i specializovaných obchodech. Na druhou stranu musíme zdůraznit, že název „ementál“ není chráněn ochranou známkou. Používán je tedy i pro sýry, které s ním nemají mnoho společného. Pokud si nicméně pořídíte ementál s označením Emmentaler AOC nebo Emmentaler Switzerland, budete mít jistotu – jedná se totiž o chráněné značky. Čerstvý ementál každopádně můžete ochutnat třeba při návštěvě Alp.
-
Pokud vás zajímá, proč jsou v ementálu slavné díry, institut Agroscope nedávno přišel s vysvětlením. Údajně za to mohou malé částice sena, jež padají během dojení krav do mléka. Ty pak během fermentace způsobují to, že se v sýru tvoří otvory.