Zatímco u nás a v řadě dalších států jsme na Valentýna zvyklí zahrnovat ženy květinami a čokoládou,večer je pozvat na romantickou večeři, případně do wellness nebo se jinak společně rozmazlovat, v Japonsku se zvyky liší. Iniciativu ve vyjádření náklonosti tam přebírají především ženy. Své vlastnoručně vyráběné čokoládové pralinky věnují nejen svým partnerům, ale i kamarádům a kolegům. Takže zatímco my v obchodech zakopáváme o nejrůznější bonboniéry valentýnských edic, Japonsko nabízí především sety pro vlastní výrobu čokoládových dobrot.
Proč Japonky rozdávají čokoládu všem mužům
V Japonsku zaniká katolický odkaz na svátek zamilovaných. Ačkoli ani v Česku není legenda o knězi Valentýnovi, který tajně oddával zamilované páry, příliš známá, v Japonsku její význam zcela zaniká a místní si zkrátka mezinárodně slavný den lásky upravili podle sebe. V Japonsku není zcela běžné vyjadřovat si lásku otevřeně, a už vůbec ne na veřejnosti. Možná proto, aby ženy stíraly pozornost k aktu vyjádření konkrétnímu muži, darují čokoládu i těm, k nimž nechovají výrazné city.
Čokoláda darovaná kamarádům, kolegům a známým „ze slušnosti“ se v tomto případě nazývá Giri Choco. Nemusí jít zpravidla ani o ručně vyráběnou čokoládu, může být i kupovaná.
Čokoládě darované z lásky, ručně připravované, se v Japonsku říká Honmei Choco.
Aby nebylo místním ženám líto, že tento den patří hlavně mužům, vytvořili si Japonci od roku 1978 tzv. White day, při jehož oslavě 14. března vyjadřují svou lásku muži právě ženám. Darují svým partnerkám a láskám většinou bílou čokoládu nebo šperky.
Inspirujte se Japonkami
Vyjádření lásky prostřednictvím ručně vyráběných pralinek bude jistě skvělým překvapením i pro vašeho partnera. Pokud si schopnosti výroby pralinek nebudete moct osvojit přímo na kurzu vaření, zapátrejte na internetu po video návodech s inspirací pro vaše Valentýnské tvoření. Až si jednou výrobu pralinek osaháte, rádi jimi budete obdarovávat i vaši rodinu a přátele.  Stačí už jen pěkná krabička a dárek máte hotový.
Pusťte se do párového vyrábění sushi
Pobyt v restauraci pro jednou nahraďte originálním programem v japonském stylu, na který budete rádi vzpomínat a s chutí si ho zopakujete určitě i jindy během roku. Jestliže patříte k milovníkům sushi, stojí za zkoušku si vyrobit své vlastní.
Výhodou párové přípravy sushi je nejen vzájemná výpomoc, ale i předávání nápadů na originální kombinace. Možná by vás nenapadlo do rýže srolovat tuňáka s mangem anebo krevetu s japonskou majonézou. Krom toho sushi nemusíte upravovat pouze do známých rolek. Z plátů řasy lze vytvářet i plněné kornoutky. Čím? To už je pouze na vás.
Inspirujte se těmito nejznámějšímu druhy sushi:

    Maki – rolky zabalené do řasy mohou obsahovat jednu (hosomaki) i více ingrediencí (futomaki) uvnitř
    Uramaki – v podstatě maki sushi, kde nori řasa nepokrývá rýži, ale rýže je zvenčí a nori zpevňuje náplň uvnitř
    Nigiri – váleček rýže ozdobený plátkem ryby, zeleniny nebo omelety
    Gunkan – váleček rýže obalený po obvodu řasou nori a navrch plněný kousky ryb nebo kaviárem
    Temaki – plněný kornout z nori řasy
    Chirashi – v podstatě rozložené sushi, připravené v misce jako salát

Základem pro výrobu sushi je samozřejmě rýže, ta se ochucuje cukrem, solí a rýžovým octem. Sushi se dále neobejde bez kvalitní, čerstvé ryby nebo mořských plodů, zeleniny a případně i tropického ovoce. Zkusit můžete i japonskou vaječnou omeletu, tofu, kaviár z létajících ryb nebo zmiňovanou japonskou majonézu. K servírování budete potřebovat wasabi, nakládaný zázvor, dobrou sójovou omáčku, hůlky a pěkný servírovací set.
Přiťukněte si výjimečným japonským drinkem
A co k sushi popíjet? Kromě japonského zeleného čaje by se hodilo servírovat saké. Chcete-li tento výjimečný večer vyzdvihnout i výjimečným pitím, bude ideální volbou a zároveň dárkem Roku gin. Japonský řemeslný gin obsahuje 6 speciálních botanicals – přírodních ingrediencí – typických pro Japonsko, které pohromadě nenajdete v žádném jiném ginu na světě. Je jimi například sakura, čaj Gyokuro, citrusy Yuzu nebo pepř Sansho. V chuti a vůni pocítíte jemnou nasládlost s citrusovými tóny a lehkým květinovým dotekem. Šestihrannou láhev s rytinami jednotlivých botanicals zdobí etiketa z japonského papíru washi. Gin si vychutnáte jak v jeho čisté podobě, tak v long drinku, servírovaný s šesti proužky čerstvého zázvoru.
Roku gin se hodí perfektně právě k sushi, sashimi, grilovaným krevetám, polévce miso a oden. Chuť skvěle ladí k čaji matcha, jako sladkou tečku ideálně servírujte zmrzlinu s čajem matcha nebo matcha cheesecake.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account