Tajemství chutných palačinek: Recepty, tipy a náplně

Snad v každé domácností bývají oblíbeným pokrmem palačinky. Jejich snadná a rychlá příprava je důvodem, proč je děláme a proč se k jejich přípravě rádi vracíme. Základem chutných palačinek je správně připravené lité těsto a samozřejmě náplň jakou palačinky poté plníme. Dají se plnit sladkými i slanými náplněmi.

Rozlišujeme dva druhy palačinek: 1. Jemnější palačinky nazývané Crêpe (tenčí těsto) – 250 g hladké mouky, 500 ml mléka, 3 vejce, 2 lžíce oleje, špetka soli, cukru jen malé množství
2. Běžné těsto na palačinky (nepatrně silnější) – 200 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vejce, špetka soli

Příprava těsta (u obou stejná): Nejprve do mísy nalijeme část mléka, do kterého přidáme vejce, cukr, sůl a ušleháme. Poté postupně přisypáváme prosátou, odváženou mouku, dokud nedocílíme hustšího těsta. Podle druhu těsta vmícháme na závěr olej. Poté zředíme zbytkem mléka, abychom dosáhli požadované hustoty. Těsto necháme alespoň malou chvíli odpočinout. Není vůbec na škodu připravit si těsto dopředu (můžeme dát do lednice a smažit i druhý den). Před smažením je třeba těsto promíchat.
Ke smažení jsou vhodné teflonové nebo litinové okrouhlé pánve, různých velikostí. Používáme jen malé množství tuku, nejlépe rostlinného původu. Pánvička by měla být rozpálená, poté naběračkou těsto nalijeme a krouživým pohybem ruky necháme rovnoměrně roztéci po celé ploše pánve. Ve chvíli kdy, palačinka ztuhne a začne se pohybovat po pánvi, obrátíme ji a osmažíme z druhé strany.
Na plnění palačinek můžeme použít nepřeberné množství ingrediencí jak sladkých, tak slaných (džem, marmeláda, krém, tvaroh, zmrzlina, javorový sirup, med, sýry, zelenina, ryby, houby atd.).
Palačinky plníme podle toho, komu a k jakému účelu je máme.  Pokud je máme jako hlavní pokrm, je vhodnější sytá náplň. Naopak, máme-li je pouze jako dezert, volíme náplň lehčí. Palačinky se dají podávat samostatně, ale i jako příloha, nebo palačinky zapečené.

Pár triků pro vylepšení: •    zastříknutí pivem, sodovkou nebo rumem způsobí, že je těsto kypřejší •    potřeme-li pánev před smažením syrovým bramborem, nebudou se palačinky lepit a trhat se •    palačinky příliš nesladíme, aby se nepřipalovaly •    na palačinky je vhodnější čerstvé mléko i vejce •    aby zůstaly palačinky déle teplé, položte talíř na hrnec nebo misku s horkou vodou

Tipy na náplně:

Sladké •    jahody s vanilkovou zmrzlinou (zdobené šlehačkou) •    ananas a kiwi najemno nakrájené, se šlehačkou •    jablečné pyré (zdobené šlehačkou, posypané skořicí)

Slané •    dušené špenátové listy, sůl, česnek, zahuštěné smetanou •    cibule, šunka, žampiony, parmezán •    houby dušené s cibulkou na másle
Autor: Katka K.

TIP: Víte, že Kuchaři do domu – www.Kucharidodomu.cz je největší seznam profesionálních osobních kuchařů a cateringových služeb v ČR k objednání – na rodinné oslavy a firemní akce? 100 osobních kuchařů z celé ČR poskytuje čerstvé vaření u Vás, kompletní catering a akce na klíč, zážitkovou gastronomii, kurzy vaření, kulinářské show, gastroporadenství, dárkové poukazy na gurmánské zážitky, 25 světových kuchyní, služby pro domácnosti a pro firmy, kluby, jednotlivce. Cenově dostupné i výhodné.
Vyberte si svého mistra kuchaře na Vaši akci na portálu Kucharidodomu.cz

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account