Jak správně skladovat a používat vejce v kuchyni: Tipy a triky

Víme, že čerstvá vejce po vložení do vody zůstanou ve vodorovné poloze, staré vyplave napovrch, dlouho uskladněné se ve vodě staví. Skladujeme je na chladném místě, na špičce.

Než s nimi začneme pracovat, měla by mít pokojovou teplotu, zvláště pokud je chceme vařit. Můžeme je po vyndání z ledničky vložit do studené vody, nebo propíchnout skořápku na širším konci.

Chceme-li oddělit žloutek od bílku, využijeme oddělovač, který můžeme zakoupit. Pokud jej nemáme, po rozklepnutí vejce žloutek přelíváme z jedné poloviny skořápky do druhé. V bílku by neměl zůstat žádný žloutek. Pokud ano, musíme ho vyndat lžičkou.
Rozklepnout můžeme vejce nožem tak, že ho vlastně rozpůlíme. Toto je dosti náročné, proto ho jednoduše rozklepneme např. o hranu talíře. Čichem zjistíme, zda není zkažené.

Z bílků šleháme sníh. Začneme pomalu, můžeme přidávat na rychlosti, neodpočíváme, dokud není dostatečně hustý. Pokud bychom šlehání přerušili, bílky zvodnatí. Vhodnější je ve větší nádobě, míse, sníh je pak pěkně nadýchaný. Ještě lépe se nám bude šlehat s kapkou citronové šťávy nebo špetkou soli. Po vyšlehání hned zpracujeme.

Cukr do sněhu přidáváme postupně a pomalu vmícháváme.
Správný sníh je ten, který zůstane v misce i po jejím otočení. Tento způsob je dosti riskantní, tak můžeme zkusit sníh rozdělit nožem. Pokud zůstane cestička, je správně ušlehaný. Koláč bude tím lepší, čím tužší je sníh.

Tření žloutků nám usnadní ruční šlehač. Pokud použijeme metlu, asi po 10 minutách  žloutky nabydou a utvoří se hustá pěna.
Bílky můžeme uvařit s trochu vody, solí a máslem, dokud nezhoustnou. Po rozkrájení se dají přidat do salátů, na chleba. Pokud je pokápneme citronem, nezmodrají.

Jako přílohu k luštěninám si můžeme upéct sníh na pánvičce.
Štrúdl potřeme bílkem s trochou vody, má pak pěknou kůrku.
Šlehačku z bílků si připravíme tak, že do sněhu dáme trochu másla. Můžeme vylepšit zavařeninou.
Jako kapání do polévky je vhodný bílek s mlékem a moukou. Lijeme do polévky přes vidličku.
Využití bílků je velmi pestré. Přidáme je do sekané, maso na řízky bude křehčí, když je před smažením namočíme v bílku.
Pozor, aby vejce byla čerstvá, zkažená by zkazila celé jídlo.

Recept na sněhové pusinky je velmi jednoduchý.
Potřebujeme:
4 bílky a 300 gramů cukru. Do bílků vyšlehaných dotuha pozvolna přidáváme cukr. Je-li hmota dostatečně tuhá, na vymazaný plech pokládáme pusinky buď lžící, nebo lisem na těsto. Pečeme velmi pomalu, jde spíše o třicetiminutové sušení.
Pusinky můžeme namočit i do čokolády, a tak jejich chuť ještě vylepšit.
Do sněhu s cukrem můžeme nakonec zamíchat i kokos, vzniknou nám chutné kokosky, nebo
zašlehat kakao či kávu a nakonec i oříšky. Tím získáme další dobrotu.

Mnoho dalších rad při vaření najdete na kulinářském portálu KUCHAŘI DO DOMU.cz.

Autor: Eva Ch.

TIP pro Vás:
Plánujete oslavu? 
Narozeniny, jubileum, svatbu, firemní párty, grilování? Nemáte čas? Objednejte si osobního kuchaře!
Kuchaři do domu – je největší seznam osobních kuchařů a catering z celé ČR. K objednání na Vaše rodinné a firemní akce.
Mistr kuchař přijede za Vámi – domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze inventář a kompletně se o akci postará.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky bez práce.
 
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku, bez drahých alkoholických a nealkoholických nápojů. Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví při kulinářském show.
Záleží vám na úspěchu celé akce? Nebo potřebujete lekce vaření?  Vyberte si svého profesionálního kuchaře nebo catering v seznamu: www.Kucharidodomu.cz.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account