Švestka, také kadlátka (slivoň) je tradičním stromem českých sadů.
Přestože ta japonská švestka, která je součástí tamního svátku hanami a o které jsem psala tady, má květy přece jenom trošku ozdobnější, i ta naše tradiční česká švestka stojí za pozornost. I její květy zjara upoutají svojí něžnou krásou, možná o to něžnější, o co méně honosná je.
Na podzim však předčí většinu jiných stromů svými plody – lahodnými šťavnatými švestkami plnými chuti, které mají široké kulinářské využití. Například v podobě povidlí jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně.
Právě nyní je čas, kdy švestky začínají kvést i u nás v Česku a podobně jako jiné ovocné stromy nás nechávají v úžasu nad svou nenápadnou krásou. Kvetoucí stromy jsou plné romantiky. Romanticky začíná i příběh české švestky, který nezačal psát nikdo jiný než nejslavnější český panovník Karel IV. Touto příběhu nechybí ani zásadní zvrat, zákeřný, ale poeticky nazvaný šárka…
Sláva a pád švestek
Švestky si oblíbil už slavný český vladař Karel IV., který je k nám přivezl z Francie. Ten se také zasloužil o to, že se švestka později stala co do počtu nejhojnějším ovocným stromem u nás. Lidové označení kadlátka, karlátka, karlátky pochází právě od tohoto panovníka.
V množství stromů v sadech překonala švestka dokonce jabloně nebo hrušky. To platillo ještě počátkem 19. století, pak přišlo virové onemocnění šárka a zdecimovala naprostou většinu českých švestek. Stromy nedokázaly nemoci čelit a hojny hynuly.
Návrat švestky do českých sadů a zahrad
Až nyní švestka zažívá svoji renesanci. Je to především díky vyšlechtěným odrůdám odolným vůči šárce. Chuť pravých švestek nemohou překonat, ale ta bohužel nemůže nabídnout dostatečnou odolnost. Je na každém, zda se vydá cestou moderních odolných odrůd nebo cestou tradiční s rizikem, že o strom kvůli šárce přijde. Jakkoli, vždy se dá švestka vysázet znovu, znovu a znovu může zraja a na podzim přinášet potěšení smyslů. Na jaře zejména očím, na podzim pak chuťovým pohárkům.
Švestka, odrůdy švestky, pěstování – vše se dozvíte tady…
Romantický příběh švestky v časech dobrých i zlých. Snad už je jim konec!
-
Patizon
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Patizon se znovu objevuje na našich zahrádkách. Obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, má málo kalorií, chutná báječně a v...
-
Kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků…
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Jak připravit vánoční perníčky Česká, moravská a německá kultura se vzájemně ovlivňovaly. Vždyť z Německa k nám přišla...
-
Adventní kalendář pro děti
Veronika Sedláčková||Bydlení a domácnost
Jak jste letos zahájili s dětmi advent? A kdo u Vás nosí adventní kalendář? U nás v žádném případě...
-
Jedovaté rostliny v bytě.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Vánoční hvězda, neboli pryšec nádherný, má nálepku nejjedovatější vánoční rostliny. Je to pryšec a všechny pryšce při poranění roní...
-
Táňa Keleová – Vasilková – Modrý dům
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Další skvělá kniha, která jistojistě stojí za přečtení. Příběh se odehrává na samotě, v modrém domě, kde se na...
-
Mezi půvabné posly jara patří bezesporu krokusy neboli šafrány. Vykvétají od konce února nebo od začátku března samostatně nebo v barevných směsích v období, kdy odkvetou sněženky, ale ještě nezačnou kvést narcisy a tulipány
KamilaKřivčíková||Bydlení a domácnost
Ačkoliv na první pohled ještě zima neřekla své poslední slovo, pod zemí už na svou šanci netrpělivě čekají krokusy,...
-
S nožem KITCHEN SURFER 5 – CHAI DAO – CLASSIC budete krájet jako MasterChef. Tip na vánoční dárek.
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
KITCHEN SURFER 5 – CHAI DAO – CLASSIC V dnešní recenzi bych vám chtěla představit nůž. Skvělý nůž. Tato...
-
100 let funkčního designu značky Braun
HanaPazderková||Bydlení a domácnost
Sto let letos uběhlo od momentu, kdy si Max Braun otevřel obchod a dílnu se spotřebiči ve Frankfurtu nad Mohanem....