Švestka, také kadlátka (slivoň) je tradičním stromem českých sadů.
Přestože ta japonská švestka, která je součástí tamního svátku hanami a o které jsem psala tady, má květy přece jenom trošku ozdobnější, i ta naše tradiční česká švestka stojí za pozornost. I její květy zjara upoutají svojí něžnou krásou, možná o to něžnější, o co méně honosná je.
Na podzim však předčí většinu jiných stromů svými plody – lahodnými šťavnatými švestkami plnými chuti, které mají široké kulinářské využití. Například v podobě povidlí jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně.
Právě nyní je čas, kdy švestky začínají kvést i u nás v Česku a podobně jako jiné ovocné stromy nás nechávají v úžasu nad svou nenápadnou krásou. Kvetoucí stromy jsou plné romantiky. Romanticky začíná i příběh české švestky, který nezačal psát nikdo jiný než nejslavnější český panovník Karel IV. Touto příběhu nechybí ani zásadní zvrat, zákeřný, ale poeticky nazvaný šárka…
Sláva a pád švestek
Švestky si oblíbil už slavný český vladař Karel IV., který je k nám přivezl z Francie. Ten se také zasloužil o to, že se švestka později stala co do počtu nejhojnějším ovocným stromem u nás. Lidové označení kadlátka, karlátka, karlátky pochází právě od tohoto panovníka.
V množství stromů v sadech překonala švestka dokonce jabloně nebo hrušky. To platillo ještě počátkem 19. století, pak přišlo virové onemocnění šárka a zdecimovala naprostou většinu českých švestek. Stromy nedokázaly nemoci čelit a hojny hynuly.
Návrat švestky do českých sadů a zahrad
Až nyní švestka zažívá svoji renesanci. Je to především díky vyšlechtěným odrůdám odolným vůči šárce. Chuť pravých švestek nemohou překonat, ale ta bohužel nemůže nabídnout dostatečnou odolnost. Je na každém, zda se vydá cestou moderních odolných odrůd nebo cestou tradiční s rizikem, že o strom kvůli šárce přijde. Jakkoli, vždy se dá švestka vysázet znovu, znovu a znovu může zraja a na podzim přinášet potěšení smyslů. Na jaře zejména očím, na podzim pak chuťovým pohárkům.
Švestka, odrůdy švestky, pěstování – vše se dozvíte tady…
Romantický příběh švestky v časech dobrých i zlých. Snad už je jim konec!
-
Originální svačina na každý školní den? Inspiraci najdete v nové kuchařce
VeronikaOndrujova||Bydlení a domácnost
Po dlouhé pauze způsobené situací okolo pandemie koronaviru se školy zase konečně otevírají v plném rozsahu. Spousta rodičů si tak...
-
Ulehčete si přípravu večírku na minimum!
HedvikaPřibová||Bydlení a domácnost
Letos více něž kdy jindy oslavujeme příchod léta, a tak s radostí plánujeme rodinná setkání, oslavy a večírky , které...
-
Pořádek ve sklepě zajistí efektivně řešené regály
MartinaPružná||-, Bydlení a domácnost
Znáte to. Jdete pro zavařeninu do sklepa a dlouho vybíráte mezi různými sklenicemi, které máte umístěné na zemi nebo...
-
Pizza – kde se vzala a kdy?
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Samotní Italové rozdělují pizzu na pouhé dva druhy. Na Italskou pizzu a na ty ostatní pizzy, které je vůbec nezajímají....
-
Když je venku horko, vařte v multifunkčním hrnci – je to velmi pohodlné
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
O multifunkčním tlakovém hrnci Tesla Elitecook K50 jsem vám už jednou psala v článku s recenzí. Po nějaké době se chci k recenzi ještě...
-
I starý dům může nabídnout moderní domov, když se rekonstrukce podaří
INSPIRATIVNÍ BYDLENÍ||Bydlení a domácnost
Po technické stránce staré domy nemohou vyhovět moderním standardům, již proto se neobejdou bez rekonstrukce. Ta do starého domu...
-
Litinová pánev Brizoll Monolit skvělá na grilování i zapékání v troubě
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Konečně je venku letní počasí. A k létu patří grilování. Všichni milujeme posezení s přáteli u grilu. Ráda bych vám proto...
-
Vánoční bramborový salát s muchomůrkou
Veronika Sedláčková||Bydlení a domácnost
Recept podle mojí maminky. Připravte si: 0.5 kg brambor 200 g šunky 2 vejce 2 kyselé okurky Trošku hrachu...