Metalac Retro Kitchen, smaltovaný pekáč 34 cm, 4 l
Dnes bych se trochu chtěla věnovat koláčům. Nikoliv receptům, ale plechům – nebo chcete-li – pekáčům na pečení.
Já peču moc ráda. Léto je díky tomu, že dozrává letní ovoce, k pečení jako stvořené. Proto máme na stole často ke kávě koláče s jahodami, malinami, meruňkami, rybízem, nebo borůvkami. Všechny ty koláče jsou skvělé a chutné, zpříjemní posezení u kávy, nebo při návštěvě přátel. V létě prostě my ženy trávíme v kuchyni pečením koláčů dost času. Proto je fajn mít i dobrý pekáč (plech) na pečení.
Za tu dlouhou dobu, co peču, mi rukama prošla spousta pekáčů. Pekáče různých tvarů, velikostí a z různých materiálů. Babička měla starý smaltovaný oblíbený pekáč, na kterém pekla koláče a buchty spoustu let. Pak přišla doba „lehkého hliníku“ a vyráběly se pekáče hliníkové – naštěstí jen krátce, protože se na nich všechno připalovalo a šly špatně čistit. Měla jsem i pekáče nerezové, pekáče z jakéhosi potaženého plechu, nebo formy silikonové ve tvaru malého pekáče. Některé byly fajn, jiné připalovaly, anebo nešly vyčistit. Zkrátka pořád jsem tak nějak hledala ten „svůj pekáč“ – takový ten co vám jak se říká „sedne“. Ke koupi nového pekáče na pečení mne přimělo to, že děti dospěly a odstěhovaly se, jezdí jen na návštěvy, proto už není potřeba péct koláče ve velkém. Peču pro sebe, partnera a syna, nebo když někdo přijde na návštěvu.
Proto už nepotřebuji mít pekáč tak veliký. Hledala jsem proto pekáč menší, který stačí tak pro tři lidi (protože když peču ve velkém, jím koláče většinou sama a mé váze se fo fakt moc nelíbí). Hledala jsem dlouho, až jsem našla. Pekáč přesně takový, jaký jsem hledala. Velikostí i materiálem.
Našla jsem si pekáč Metalac Retro Kitchen 34 cm, objem 4 litry.
Tvarem je velmi podobný pekáči, jaký kdysi mívala moje babička. Je menší rozměrem, ale hlubší, než pekáče, které jsem měla doposud. To je fajn, když chci péct například klasické Honzovy buchty – vejdou se na výšku a tak se pečou rovnoměrněji, než když mi jich velká část přesahovala přes okraj. Materiál je starý dobrý smalt. Asi už je to jiný typ smaltu, než na babiččině pekáči, modernější a inovovaný. Každopádně je velmi praktický.
Pekáč má moc hezký design. Žádná nudná barva – je béžový z vnější strany, má po stranách potisk, vnitřek je černý.
Mám ráda, když se na nádobí hezky kouká. Jasně, nejdůležitější je funkce, ale když je nádobí i hezké, zlepší mi to náladu.
Do pekáče jsem pod koláč dala pečící papír – víceméně jen proto, abych nemusela nádobu vymazávat a vysypávat. Je to praktičtější i při umývání. Nicméně zkusila jsem koláč i touto klasickou metodou – vymazat a vysypat a pak hned dát těsto (bez pečícího papíru). Koláč se krásně upekl, na spodní straně se nepřipálil (pekáč má dobrou tloušťku, za to jsem ráda, protože mám plynovou troubu a ta ráda zespoda připéká – v tomto pekáči se mi nepřipeklo nic), i umýt šel pekáč dobře, takže žádné složité drhnutí nebylo třeba. Přesto jak jsem zvyklá, používám pečící papír – jsem ale ráda, že vím, že není žádná tragédie, když pečící papír dojde – můžete péct v pohodě i bez něj.
Protože je mi jasné, že moji chlapi si klidně zakrojí jakýmkoliv nožem do koláče, měla jsem trochu strach, jestli mi pekáč nožem nepoškrábou. Můžu být v klidu – ani škrábnutí, pekáč je stále jako nový. Až se mi chce povzdechnout:“Zlatý starý klasický smalt“.
V klidu můžu staré plechy (které už toho měly dost za sebou a podle toho vypadaly) vyhodit. Mám totiž nový, menší, krásný a kvalitní pekáč na pečení – Heč!
A jen tak ještě pro doplnění – díky tomu, že je pekáč vyšší, v něm v klidu můžete péct i maso, a ne jenom koláče. Krásně se do něj vejdou 4 kuřecí stehna, kuřecí křidýlka, nebo třeba nakládaná krkovička. Stačí narovnat do pekáče, přikrýt alobalem, zapéct, po čase sundat alobal a dopéct takzvaně „na kůrčičku“, a máte super oběd nebo večeři. Pekáč můžete používat ve všech typech trub na pečení, a lze ho mýt v myčce (díky tomu že není tak velký se do myčky i dobře vejde).
Z pekáče Metalac Retro Kitchen mám velkou radost. Je to přesně to, co jsem hledala. Vyhovuje mi velikostí, materiálem, a ještě se mi moc líbí. Hned se mi vaří a peče lépe.
Je fajn, že k pekáči si můžete dokoupit i hrnce a hrnečky ve stejném retro designu.
Pokud vás článek zaujal, prohlédněte, nebo kupte si pekáč po kliknutí zde: pekáč Metalac Retro Kitchen
Celý sortiment eshopu si prohlédněte zde: shop-point.cz
Smaltovaný pekáč Metalac Retro Kitchen, aby se už žádný koláč nepřipálil. Kvalitní materiál a hezký design.
-
Alexandra Potter – S tebou už nikdy
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Představte si, že byste našla toho pravého… a pak zjistila, že se ho nemůžete zbavit?Když Lucy v osmnácti potká...
-
Nejrychlejší kuchařka pro ženy
LenkaŠnajdrová||Bydlení a domácnost
Nevšední kuchařka: Objevte tajemství stravování bez použití sporáku Milé ženy, konečně je tady! Už nemusíte řešit, co nakupovat a...
-
Eva Urbaníková – Suši v duši
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Další z knih od paní Urbaníkové, kterou jsem měla přečtenou během víkendu a kterou mohu jen doporučit. Velmi čtivé...
-
Moje šití, moje radost
JaroslavaSkalnikova||Bydlení a domácnost
Vždycky jsem se styděla, že jsem se vyučila “jen” krejčí. Přitom jsem na tento obor chěla, milovala jsem vždy...
-
Super tip na velikonoční dekoraci, kterou snadno vyrobíte společně s dětmi
KláraBílá||Bydlení a domácnost
Velikonoce jsou za dveřmi! Ještě nemáte výzdobu? A děti jsou doma? Spojte to dohromady, zaměstnáte dětské ručičky a společně si...
-
Třetina pražských dětí a mladistvých vyhazuje zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Redakce Ženy s.r.o.||Bydlení a domácnost, úklid, zajímavosti
Správná likvidace odpadů v domácnosti je poměrně probírané téma. Stále však existují skupiny, které si s touto problematikou neví rady.
-
Kamil Pešťák – Když se kruh uzavřel
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Tuto knížku jsem před nějakým časem vyhrála ve formě audioknihy, kterou skvěle načetl Martin Stránský, pořídit se ovšem dá...
-
Můj první pokus o ekologičtější údržbu domácnosti
LenkaRutteová||Bydlení a domácnost
Ekologie sice byla ještě před pár lety na obtíž, ale postupně všichni zjišťujeme, že to bez ní už dlouho...