Rýže arborio
Rýže arborio se může nazývat také rýží kulatou, protože její zrna jsou krátká a oválná. Pěstuje se v severní Itálii a připravují se z ní proslulá rizota, která mají krémovitou strukturu. Vhodná je také při přípravě sladké mléčné rýže. Obsahuje velké množství škrobu, proto rýže po uvaření hodně lepí a má kašovitou strukturu. Vnitřek zrn však zůstává pevný.
Rýže carnaroli
Tato rýže je velmi podobná odrůdě arborio. Také se pěstuje v Itálii, dobře vstřebává vodu a je velmi vhodná na přípravu rizota. Považuje se za jeden z nejkvalitnějších druhů rýže a bývá dražší. Je bohatým zdrojem vitamínů E a K, draslíku, fosforu a vápníku.
Bhútánská rudá rýže
Tato rýže je pěstována ve vysoké nadmořské výšce v himálajském pohoří na území Bhútánu. Je typická červenohnědou barvou a jemnou ořechovou vůní. Patří mezi důležitý zdroj vlákniny, antioxidantů, vitamínu B a esenciálních mastných kyselin. Vaří se kolem dvaceti minut a po vaření má světle růžovou barvu.