Ještěže alespoň na začátku května bylo relativně teplo a sluníčko, aby nám mohla vykvést ta žlutá sluníčka, co jim říkáme pampelišky. Vyrazila jsem proto s dětmi a nasbíraly jsme přes 400 hlaviček, abychom si mohly vyrobit pampeliškový med. 
 
Krom pampelišek jsme ještě potřebovaly jeden pomeranč, jeden citrón, 2 kg třtinového cukru (lze použít i krystal) a samozřejmě vodu a to celé dva litry. Hlavičky jsme opláchly a naložily do vody s pomerančem a citrónem, které jsme nakrájely na plátky. Já ještě ostrouhám vždy kůru, kterou pak usuším a používám třeba na ovonění koláče. Při sušení krásně zavoní. 15 minut jsme celý obsah povařily a nechaly celý den a noc louhovat. Poté jsme scedily tekutou část do většího hrnce a nasypaly cukr. Teď přišla ta nejdelší část, v receptu psali asi 1,5 hodiny nechte probublávat a redukujte. Já jsem probublávala celý večer a ještě pak i druhý den, než jsem se dostala na mnou požadovanou konzistenci a barvu. Důležité je dostat se zrhuba na poloviční objem. Ještě horký med jsem stočila do vyplachnutých sklenic a otočila dnem vzhůru. Doma se docela ujal, dcera ho každé ráno snídá. Přelila jsem si ho do praktické nádobky s dírkou, takže stačí obrátit a aplikovat na chleba s máslem. Jednoduché a rychlé. 
Vyzkoušíte také? U nás si jistě najde svoje místo i příští rok. Lze použít všude tam kde klasický med nebo i trochu nalít do skleničky jako sirup a udělat si osvěžující limonádu.
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account