Nebuďte bábovky a dopřejte sobě i šťastlivcům ve své blízkosti jednu totální klasiku: citronovo-tvarohovou bábovku. Je dokonale vláčná a mizí jako mávnutí proutku!
Pečení s tvarohem má hned několik výhod: kromě lahodné chuti totiž těsto krásně zvláční a koláče s ním jsou navíc pekelně syté, takže vám bude stačit jen malý kousek. A ani nebudete mít výčitky z množství zkonzumované mouky – třeba v celé této bábovce je jen 200 g pšeničné krupičky, zatímco zbytek tvoří hlavně našlehaná vajíčka a právě tvaroh.
Tvarohová bábovka
Potřebujete: 100 g másla, 5 vajec, 180 g cukru krupice, 500 g tučného tvarohu, 1 chemicky neošetřený citron, ½ lžičky vanilkového extraktu, 200 g dětské krupičky, ¼ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku, tuk a hrubou mouku na vysypání formy
Postup: Změklé máslo ušlehejte se žloutky a cukrem doběla, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou citronovou kůru (pouze její žlutou část, bílá je hořká), vanilku, krupičku, sůl a kypřicí prášek a na závěr opatrně zapracujte i z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vlijte do vymazané a vysypané formy (silikonovou stačí lehce vymazat). Pečte asi 50 minut při 170 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Tip: Do těsta vmíchejte hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce přes noc naloženého do rumu.
Potřebujete: 100 g másla, 5 vajec, 180 g cukru krupice, 500 g tučného tvarohu, 1 chemicky neošetřený citron, ½ lžičky vanilkového extraktu, 200 g dětské krupičky, ¼ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku, tuk a hrubou mouku na vysypání formy
Postup: Změklé máslo ušlehejte se žloutky a cukrem doběla, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou citronovou kůru (pouze její žlutou část, bílá je hořká), vanilku, krupičku, sůl a kypřicí prášek a na závěr opatrně zapracujte i z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vlijte do vymazané a vysypané formy (silikonovou stačí lehce vymazat). Pečte asi 50 minut při 170 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Tip: Do těsta vmíchejte hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce přes noc naloženého do rumu.