Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou stopku. Při sklizni a následném převozu by nemělo dojít k ulomení této stopky ani k vytvoření různých vrypů či pohmožděnin na slupce. Jednoduše by tykev neměla být jakkoli poškozená.

Uchováváme ideálně v chladném sklepě při teplotě 15 °C v suchu. Tykve rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby kolem plodů proudil vzduch. Při několika měsíčním skladování je nutné plody občas přerovnat a zkontrolovat, zda nenahnívají. Jakmile se takový plod objeví, je třeba ho okamžitě odstranit, aby se hniloba nešířila na další sklizeň.

Pokud se dodrží všechny potřebné podmínky, pak je možné zvláště odrůdu Hokkaido nebo plně vyzrálé cukety a patisony uchovat v dobrém stavu do předjaří. Studený sklep výborný pro jablka nebo kořenovou zeleninu je pro ně nevhodný.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account