Stačí zahřívat oslazené mléko, které tak necháme pomalu zkaramelizovat. Přidáme špetka soli, která zvýrazňuje hořko-sladký podtón a spojení chutí je na světě.
Až ho připravíte, už nebudete schopna přestat chodit se lžičkou do lednice. A jak si slaný karamel připravit?
Suroviny
200 g světle hnědého cukru (používám třtinový z Lidl)
100 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžička soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
100 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžička soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
V hrnci na plotně všechny suroviny smícháme a vaříme, až se cukr rozpustí a karamel zhoustne. Mícháme, aby se nám nepřipálil. To je vše. Snadné, rychlé. Karamel by měl bublat.
Přelijeme do sklenice, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
A co teď s ním?
-
do různých moučníků
namazat na čerstvou křupavou bagetu
přidat do smetanové zmrzliny
karamelový mléčný koktejl – vyšlehat karamel, vanilkovou zmrzlinu a plnotučné mléko
namazat na koupené oplatkové pláty, nakrájet a nechat odležet
použít do krému na dorty, cupcakes a jiné dobroty
prostě jen tak mlsat 🙂
Zdroj obrázků: bing.com