Protože se blíží doba vánočního pečení, ráda bych vám doporučila hmoždíř, díky kterému vaše vánoční perníčky a cukroví provoní celý dům.
Hmoždíř je nádoba, která slouží k drcení koření, a v dnešní době už nejen k tomu- hmoždíře využíváme i k přípravě bylinkového másla, drcení bylinek nebo pesta.
Hmoždíř se skládá ze dvou částí – nádoby, ve které koření drtíme a paličky (nebo se jí říká také tlouk, nebo tlouček). Hmoždíře se v kuchyních používaly od dávných dob – podle historiků byly první hmoždíře v kuchyních používány už před 35 000 lety – tehdy to byly spíš udusané důlky v zemi, postupem času se ale zdokonalovaly.
Hmoždíř může být z různých materiálů. Nejčastější jsou hmoždíře mosazné, velmi oblíbené jsou ale také z bronzu, zinku, nebo litiny. V lékárnictví se používají i malé porcelánové hmoždíře. Já bych vám chtěla představit krásný, litinový hmoždíř Queen line z eshopu smaltované nádobí Sfinx (Belis.eu.)
V tomhle krásném litinovém hmoždíři můžete drtit jakékoliv koření – ať už do pečení třeba perníků, nebo do vaření – drtit divoké koření do omáček. Čerstvě nadrcené koření dodává všem pokrmům mnohem lepší, intenzivnější chuť. Například čerstvě nadrcený černý pepř je chuťově mnohem intenzivnější a silnější , než pepř černý mletý. Na to myslete, i při vaření – stačí menší množství natlučeného koření. Hmoždíř je skvělý na drcení koření, bylinek a česneku, při nakládání masa na grilování. Získáte mnohem intenzivnější chuť marinády.
Litinový hmoždíř je velmi praktický, můžete ho použít prakticky na každé koření nebo bylinky, pak stačí jen vymýt. Mě se osvědčilo před prvním použitím hmoždíř nahřát v troubě se solí (pozor, je pak velmi horký, nechte ho vychladnout, než ho vezmete do ruky) – tím litinu perfektně vyčistíte a vydezinfikujete, pak omýt ve vodě a trochu natřít olejem, aby litina dlouho vydržela. Pak už můžete používat běžným způsobem. Samozřejmě, že stačí před prvním použitím jen umýt, ale olejem potřený a pak umytý hmoždíř i krásně vypadá.
Rozměry hmoždíř | 11 x 9 x 5,5 cm |
Průměr miska | 9,5 cm |
Váha | 1,7 kg |
Perníkové koření:
1/2 vanilkového lusku
5 g hřebíček
4g anýz
5 g fenykl
5g nové koření
5 g skořice celá
5 g badyán
Kůra z jednoho citronu
Trochu zázvoru
Přistrouhat trochu muškátového oříšku, stačí málo
Koření utlučeme v hmoždíři na jemno a pak přesijeme přes sítko
Perník jako od babičky (staročeský):
120 g máslo
400 g med
50 g mandle
400 g polohrubá mouka
3 vejce
1 prášek do pečiva
1,5 lžičky perníkového koření
Na ozdobení:
50 g vlašských ořechů a 50 g mandlí
Med necháme rozehřát ve vodní lázni, přidáme máslo a za stálého míchání také rozmíchané žloutky a odstavíme.
Mouku promícháme s práškem do pečiva, a s perníkovým kořením, přidáme tekutou směs a pořádně promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh ze 3 bílků a nasekané mandle.
Těsto na perník vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, povrch hustě posypeme nasekanými ořechy a mandlemi a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Perník pečeme asi 35 minut ( pokud si nejste jistí, stačí do perníku před dopečením píchnout špejlí- pokud na špejli už neulpí těsto, je perník upečený.
Bylinkové máslo:
Změklé máslo utřeme v hmoždíři do hladka a paličkou vmícháme nasekané bylinky – petržel plocholistou, bazalku, tymián, rozmarýn a pažitku. Kdo má rád, hodí se přidat i kopr. Hotovou promíchanou směs dáme na kuchyňskou fólii a vytvarujeme do válečku, necháme ztuhnout v lednici.
Bylinkové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale i na brambory, na chuťovky nebo k masovým minutkám. Prostě si jen ukrojíte kousek másla z válečku a máte vynikající bylinkové máslo vždycky připravené.
Litinový hmoždíř Queen line o průměru 11 cm koupíte v sadě s miskou 9,5 cm a paličkou.
S tímto hmoždířem bude vaše vánoční cukroví ještě chutnější a lahodnější, využít ho můžete i při pečení koláčů, nebo na marinády a dochucení masa, bylinkové máslo, pesta – hmoždíř je velmi variabilní a skvělý pomocník v každé kuchyni, kde mají rádi opravdu chutná jídla.
www.janavpohode.cz
Litinový hmoždíř si můžete koupit po kliknutí zde: Litinový hmoždíř s miskou Queen line
Celý sortiment eshopu si prohlédněte zde: www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz