ZÁZRAK JMÉNEM OOLONG – ČÁST 3.

OOLONGY MINBEI (MIN-PEJ)
 
Minbei, neboli Sever Minu, jsou oolongy pěstované na severu řeky Min v provincii Fujian. Do této oblasti spadá Wu Yi Yan Chas (Wu I Jen Čcha). Yan Cha 岩茶 znamená skalní čaj; jméno vlastní čajům z Wu Yi Shan (Wu I Šan), protože čajovníky dobře prospívají v kamenité půdě této oblasti. Tento jedinečný terén má za důsledek „skalní chuť“, která dala těmto čajům jejich jméno. Yan Yun 岩韵 , (Jen Jün), doslova „skalní rým“, je termín používaný k charakterizaci jedinečné aftertaste, pro kterou je čaj Yan Cha slavný.
Všechny čajovníky v zahradách oblasti Wu Yi byly namnoženy ze čtyř až šesti „mateřských stromů“. Ty přežily dodnes a jsou jedinečnou podívanou v chráněné oblasti Wu Yi Shan. Čím dále od oblasti Wu Yi čajovníky rostou, tím méně vyhledávané čaje z nich jsou. Pro toto existuje dokonce i běžně akceptovaná nomenklatura:
Zheng Yan – 正岩 (Čeng Jen), doslova centrální kamenné čaje, rostou v chráněné oblasti Wu Yi.
Ban Yan – 半岩 (Pan Jen), doslova polokamenné čaje, rostou blízko hranic chráněné oblasti.
Zhou Cha – 洲茶 (Čou Čcha), neboli čaje z břehu řeky, rostou úplně mimo oblast Wu Yi.
Všechny čaje Wu Yi se vyrábí téměř stejným způsobem. Nechají se zavadnout, jsou přetřásány, oxidovány, fixovány, rolovány, sušeny a praženy. Svůj příznačný proužkový tvar získají podélným rolováním na rolovacím stole.
 

 
 
ČTYŘI SLAVNÉ ČAJE WU YI
 
Tyto čaje jsou vyrobeny z rostlin, které jsou přímými potomky čtyř slavných keřů z Wu Yi Shan. Často se jim říká čaje Si Da Ming Cong – 四大名丛 ( S’ Ta Ming Cchung), což znamená Čtyři slavné keře.
Wu Yi Da Hong Pao – 武夷 大红袍 (Wu I Ta Chung Pchao) – Tento styl čaje je jedním ze dvou oolongů (Tie Guan Yin je ten druhý), který je umístěn v žebříčku deseti nejslavnějších čínských čajů. Velké šarlatové roucho je nejznámější a nejvíce produkovaný čaj Si Da Ming Cong. Da Hong Pao nemá specifický kultivar, používá se Qi Dan 奇丹 (Čchi Tan) nebo Bei Dou 北斗 (Pej Tou), případě se dělá mix více různých kultivarů, aby se vytvořil čaj, který bude ztělesněním Yan Yun 岩韵 (Jen Jün), charakteristické aftertaste čajů Wu Yi Yan Cha.
Wu Yi Shui Jin Gui – 武夷 水金龟 (Wu I Šuej Ťin Kuej) – Tento styl čaje je čaj Wu Yi Si Da Ming Cong vyrobený z kultivaru „Shuin Jin Gui“.
Wu Yi Tie Luo Han – 武夷 铁罗漢 (Wu I Tchie Luo Chan) – Jeden z nejstarších čajů Wu Yi Si Da Ming vyrobený z kultivaru „Tie Luo Han“.
Wu Yi Bai Ji Guan – 武夷 白鸡冠 (Wu I Paj Ťi Kuan) – Tento styl je v Číně známý jako Wu Yi Si Da Ming Cong. Lístky z kultivaru „Bai Ji Guan“ se zdají být bělavé, proto toto jméno. Již zpracovaný čaj má dlouhé zakroucené hnědožluté lístky.

OSTATNÍ KULTIVARY WU YI
 
Nejsou v kategorii čajů Si Da Ming Cong 四大名丛 a občas jsou nazývané Qi Zhong 奇种 (Čchi Čung), doslova přeloženo jako „ty zvláštní druhy“.
Wu Yi Rou Gui – 武夷 肉桂 (Wu I Žou Kuej) – Tento styl čaje Wu Yi je pojmenován po typických skořicových tónech v čaji louhovaném z lístků kultivaru „Ro Gui“.
Wu Yi Shui Xian – 武夷 水仙 (Wu I Šuej Sien) – Tento styl čaje Wu Yi je známý pro své medové tóny v čaji louhovaném z lístků kultivaru „Shui Xian“. Ten je pěstován kdekoliv mimo Wu Yi, ale je většinou zpracováván stejně jako oolongy Wu Yi.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account