Bazalka pravá je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Do Evropy se dostala v 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách a v domácnostech.
Bazalka je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Zvláště čerstvé listy rychle ztrácí své nezaměnitelné aroma a svěží zelenou barvu. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Často se proto používá do zeleninových salátů, kde si ji můžeme naplno vychutnat. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese – tence nakrájená rajčata proložená plátky mozarelly, lehce zalité olivovým olejem a balzamikovým octem a posypané čerstvě nasekanou bazalkou. Tento salát je velmi oblíbený po celém světě a podává se jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha ke grilovaným masům.
Bazalka, Basil leafe
Dalším typickým použitím bazalky je omáčka pesto, vyráběná z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a tvrdého sýra. Rozdrcením a smícháním všech surovin vznikne pasta, kterou můžeme ochutit uvařené těstoviny nebo bramborové noky.
Bazalku můžeme dále najít v bylinkových směsích jako je bouquet garni nebo provensálské bylinky.

Jak se bazalka pěstuje?

Možností jak pěstovat bazalku je mnoho. Bazalka se každoročně na jaře vysévá a lze ji pěstovat ve skleníku, v květináčku za oknem. Můžeme ji také přesadit v květnu na záhon u po zmrzlých mužích kolem 15. května – pozor na pozdnější mrazíky, je velmi háklivá, nebo ji rovnou lze vysévat  do venkovní půdy.
Na záhoně je potřeba ji ochránit proti slimákům, protože jim moc chutná nějakým drobným pletivem, skořápkami okolo záhonků. Jsou schopni ji sežrat doslova přes noc. Pomůže také ji mít v nějakém vyvýšeném truhlíku nebo nádobě.
Pokud si ji předpěstujeme doma během února nebo března, už v červnu budeme sklízet úrodu.   Tím získáme velký náskok oproti setí na záhon až v květnu.
Zapečená rajčata s bramborami a bazalkou
Suroviny:
1,25 kg nových brambor, vydrhnutých
2 lžíce olivového oleje
1 kg rajčat, nejlépe masitých
Sůl a čerstvě mletý pepř
Bazalka
80 – 100 g parmazánu, na jemnější verzi použijte mozarellu.
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory vydrhněte kartáčkem nebo oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rajčata omyjte, vykrojte zelený střed od stopky a nakrájejte na asi 0,5 cm plátky. Zapékací mísu vymažte trochou oleje. Na dno rozložte vrstvu brambor, osolte, pokraďte rajčaty, opět osolte, opepřete a posypte částí sýra a bazalkou. Takto střídavě vrstvěte brambory a rajčata do spotřebování všech surovin, trochu sýra a bazalky si nechte na později. Zakončete vrstvou rajčata pokapejte je olejem. Přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte do změknutí, zhruba 30 minut. Potom odklopte, na rajčata rozprostřete zbylý sýr a ještě asi 15 minut zapékejte. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut dojít. Podávejte s lístky čerstvé bazalky.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account