Dopřát si v Maďarsku trochu kultury, sladkého mlsání i nevšedního zážitku je snadné. Lze to učinit i „3 v 1“, a to při návštěvě Muzea marcipánu v Keszthely, jednom z nejatraktivnějších měst na břehu Balatonu. Muzeum je spojeno s příjemnou stylovou rodinnou cukrárnou.
Historie místní cukrárny sahá až do období druhé světové války, kdy cukráře KárolyeSzabó válka zavála ze Sedmihradska až do Libanonu. V jeho hlavním městě Bejrútu šikovný cukrář již v roce 1953 vedl nejslavnější místní cukrářskou dílnu, jejíž výrobky byly pravidelně dodávány do sídel vládců arabského světa.
Když se cukrář po sedmi letech vrátil do své domoviny, otevřel si vlastní cukrárnu s muzeem marcipánu v rakouském městečku Puchberg. A jeho sláva se rychle šířila. Aby o ni rodina nepřišla, přizval svou neteř a jejího muže Simonfaie. Cukrářská tradice tak byla udržena a dále přenášena i na další generace.
Po mnoha letech společné práce a učení si rodina Simonfai splnila svůj sen: vrátili se do Maďarska a založili si vlastní muzeum marcipánu spojené s cukrárnou.
Vstupné do muzea v přepočtu činilo necelých 20 Kč na osobu a zákusky v cukrárně jeden hezčí a chutnější jak druhý. Velmi se nám zde líbilo a rádi budeme vzpomínat.