Meloun je plodová zelenina patřící do čeledi tykvovitých. Je to bobule, která se dělí
na 2 skupiny: meloun vodní a meloun cukrový.
 
Meloun se skládá z povrchové části, která chrání měkkou vodnatou dužinu. Vnitřek
plodu je tvořen vodou, která dosahuje 90 – 93%. Je to nízkokalorická potravina.
Obsahuje kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, také Fe, Ca. Má též hodně
vitaminu C, vitamín B1, B2, PP, P a betakaroten. 
 
Meloun pochází ze subtropické Afriky, odkud byl rozšířen do Asie. V Česku je znám
vodní meloun s červenou dužinou. V Česku lze pěstovat meloun v teplejších
oblastech, hlavně ve vinařských oblastech. Nesnáší přílišné srážky a silné větry. V
současnosti se pěstuje v Itálii, Řecku, Španělsku, Kypru a Izraeli.
 
Vodní meloun se nazývá lubenice obecná ( Citrullus lanatus ) a je tvořen
načervenalou dužinou a zelenou kůrkou s tmavými nebo světlými pruhy. Uvnitř
dužiny se nachází semena. Melouny váží tak kolem 2 kg, ale mohou dosahovat váhy
až 15 kg. Melouny se sklízejí v červenci a v srpnu. 
 
Meloun cukrový ( Cucumis melo ) je meloun se žlutou dužinou a zelenou kůrou.
Povrch plodu je korkovitě síťovaný s hrbolky, ale může být i hladký. Od vodního
melounu se liší chutí a barvou. Cukrový meloun má různé kultivary: Kantalup, Gallia,
Honeydew, Ogen a Charentais.                                                                                                                 
 
Melouny jsou močopudné, což se využívá při ledvinových potížích, má blahodárný vliv
na stimulaci krevního oběhu, posiluje stěny střev, pozitivně působí proti zácpě a
působí antioxidačně. Meloun se využívá jako dekorační prvek při přípravě míchaných
nápojů. 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account