Andaluské lahůdky: Zvyky, tradice a chuťové dobrodružství
“Pokud bych si měl vybrat místo pro svou poslední večeři, zvolil bych Andalusii. Seděl bych v nějaké vile vysoko nad Córdobou, popíjel sklenici hutného červeného vína, které je stejně temperamentní jako krev španělských tanečnic, a sluhové by na podnosech nosili tu jejich marnivou paletu geniálních jednohubek, kterým říkají tapas.” Ernest Hemingway
Španělská kuchyně byla stejně jako kultura ovlivněna příchodem Arabů a také samozřejmě i plavbami do Jižní Ameriky. Vlivu Arabů lze přičíst používání koření jako šafrán a římský kmín, rozšíření medem slazených sladkostí, přidávání ovoce a mandlí do nejrůznějších jídel.
Tapas – malé jednohubky, které se podávají buď před jídlem, ale i během celého dne a hlavně večera k vínu či sangrii. Tapas se jedí rukama bez příborů a talířků. Tapas se dělají v mnoha a mnoha kombinacích chutí.
Dalším výborným nápojem obsahují alkohol je Sherry. Víno na Sherry se pěstuje pouze v přesně vymezené oblasti mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto označení vzniklo v roce 1933 a všechna vína této odrůdy pěstována v této oblasti mají označení původu “Jerez-Xeres-Sherry“. Sherry je 5 druhů a celá jeho historie a výroba stojí za napsání samostatného článku.
Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem, skořicí a piniovými oříšky.
Churros con chocolate – podlouhlá kobliha smažená ve vrstvě oleje (a tedy hodně mastná), která se namáčí v čokoládě.
Zdroj foto:Pixabay.com