Bylinný likér známý také jako třináctý léčebný pramen Karlových Varů vyrábí společnost Jan Becher podle tradičního tajného receptu ze směsi bylinek a koření.
Historie Becherovky sahá do roku 1807, kdy obchodník Josef Vitus Becher (1769–1840) započal prodej Becherovky v Karlových Varech v krámku U Tří skřivanů pod jménem English Becher Bitter jako žaludeční kapky. Becherovka se vyvážela už v polovině 19. století a za dob ČSSR patřila k nejúspěšnějším vývozním artiklům. V současné době se vyváží do více než 40 zemí světa.
Výrobní proces se i přes více než 200 let existence značky nezměnil a pro výrobu se využívají 100 % přírodní byliny a koření pocházející z celého světa. Becherovka vyniká ikonickým tvarem již od roku 1866, který se využívá dodnes. V historické budově provoněné charakteristickou vůní si prohlédnete celoročně a denně otevřené Jan Becher Muzeum, kde se dozvíte o historii a výrobě Becherovky vše, co by vás mohlo zajímat. Uvidíte historické předměty a krátký film a nakonec si v muzejní prodejně můžete koupit Becherovku či jiné výrobky za zvýhodněnou cenu.
Becherovka je spolu se slivovicí nejslavnější český destilát. Její historie se začala psát na konci 18. století. Karlovarský rod Becherů se původně věnoval mlynářství a sídlil na řece Teplé už od 16. století. Jenže jediný mlýn by početné potomstvo neuživil.
Tajemný Angličan
Zakladatel tradice Josef Vitus Becher (1769–1840) vystudoval gymnázium a coby obchodník pracoval v rodinné lékárně. Pětadvacetiletý podnikatel má ale smělejší plány. Roku 1794 si pronajímá vinopalnu a začíná experimentovat s destiláty a likéry. Jeho výtvory však plní pouze pulty U tří skřivanů. Povolení k širšímu prodeji dostává až o osm let později.Sotva by však došel slávy, kdyby jednoho dne neubytoval ve svém domě lázeňského hosta hraběte Maxmiliana Friedricha von Plettenberg-Wittem-Mietingen.
V početném hraběcím doprovodu se však objevuje i jistý Angličan Dr. Frobrige. Osobní lékař starého hraběte už nějaké zkušenosti s bylinnými likéry měl. A palírenské pokusy jejich bytného ho zaujaly. Během těch několika týdnů, co ve Varech se svým pánem pobýval, přihrál Josefu Becherovi hotový poklad. Recept, který přežil věky: základní složení budoucí Becherovky. Než ovšem Angličanův dar spatřil světlo světa, uběhly další dva roky. Josef Becher možná tento likér ani nepovažoval za řádný alkohol. První lahvičky totiž ve svém krámku začal prodávat v květnu 1807 coby žaludeční kapky Anglická hořká. Vlastně tak šikovně namixoval účinky alkoholu s bohulibými léčivými účely a tato kombinace se osvědčila.
Co se pije u císaře pána
Prosperující rodinnou firmu stvořil až syn Josefa Bechera. Jan Becher měl odvážné plány i čich na peníze. Becherovku poslal do bohémské Paříže a ona se uchytila! Vybudoval také velkou moderní továrnu a nechal pro stále slavnější likér navrhnout typickou plochou lahev. Úspěchy slavili i jeho dědicové. Ke stému výročí dostala firma vzácný dárek: požehnání od rakousko-uherské monarchie. Císař František Josef je z dosavadních C.K. dvorních dodavatelů povýšil na ještě prestižnější C.K. komorní dodavatele. Starý pán si zjevně žaludeční kapky oblíbil. Na vídeňský dvůr se dodávalo padesát litrů Becherovky měsíčně!