Sýry v obchodech jsou často nejenom drahé, ale také v nich může být mnoho chemie. Jak se obojímu vyhnout? Ideální je domácí výroba sýru. Mnoho lidí z ní má obavy, ale co se týče ingrediencí i postupu, je překvapivě velice snadná.
Co budete potřebovat?
Přesvědčte se o tom, jak je domácí sýr jednoduchý. Zde je seznam ingrediencí, které jsou nejenom zcela běžné, ale jsou levné a bez problémů dostupné. Mějte k dispozici:
-
1 litr plnotučného mléka
1 bílý jogurt
½ citronu – šťávu z něho vymačkanou
Dále budete potřebovat jenom kus gázy a dále nádobu, ve které budete sýr připravovat. Tím máte po ruce vše, bez čeho se neobejdete. A můžeme jít na to. Stačí pouze běžné nádobí, které máte v kuchyni.
Zahřejte mléko
Jako první je třeba začít zahřívat mléko. Je třeba ho zahřát dostatečně, ale ne tak, aby se prudce vařilo. Když dosáhnete odpovídající teploty, snažte se ji udržovat. A to po dobu asi 15 minut. Mělo by jít o teplotu těsně pod bodem varu mléka. Je dobré mléko a jeho teplotu neustále hlídat.
Přidejte jednotlivé suroviny
Nyní je na čase přidat jednotlivé suroviny. To teplého mléka přidejte jogurt a dále také šťávu z poloviny citronu. Vše zamíchejte, ale už nevařte. Takto nechte asi 3 hodiny chladnout. Začnete vidět, jak se začínají oddělovat jednotlivé složky a vzniká syrovátka.
Dejte do gázy
Následně hmotu, která začne tvořit hrudky, dejte do vázy a důkladně vymačkávejte tekutinu. V tuto chvíli je možné gázu s obsahem někam pověsit tak, aby tekutina i nadále odkapávala pryč a uvnitř zůstal základ pro váš sýr. Takto nechte odkapávat a čas od času vše promačkejte.
Sýr máte hotov
Jakmile vám už žádná tekutina z gázy nekape, znamená to, že sýr je hotov. A tak ho můžete vyklopit na talíř, okrojit a také ochutnat. Je svěží, dobrý, a hlavně je zcela bez jakékoliv chemie, což se u kupovaných variantách rozhodně říci nedá.