Narození dítěte přinese do života novopečených rodičů mnoho radosti i poměrně zásadních změn. První dny jsou většinou ve znamení zvykání si na novou situaci a život jako rodina. Dnes vám proto přinášíme několik účinných rad a tipů, které vám mohou první dny a týdny s vaším miminkem usnadnit a zpříjemnit. Jde o rady, které se předávají z generace na generaci, protože opravdu fungují.

 

Zvykněte miminko na světlo a tmu

Až do svého narození žilo miminko pouze ve tmě, světlo je tedy pro něj v prvních dnech něco naprosto nového. Ke svému klidu a spánku se ale potřebuje cítit se bezpečně. Proto mu před večerním spánkem, tedy vaším večerním spánkem, vytvořte podmínky, že je tma, aby si pomalu ale jistě zvykalo na rozdíl mezi dnem a nocí, a že, když je tma, tak se spí. V dnešní době kvalitních závěsů a žaluzií to není žádný problém. Také miminko při spaní nijak nehlaďte či neobjímejte, aby se neprobudilo a nemyslelo si, že je čas na bdění či jídlo.

Přizpůsobte svůj spánek dítěti

Především v prvních týdnech se rodiče často potýkají s tím, že trpí nedostatkem spánku, zvláště pokud jejich potomek špatně spí a v noci pláče. Zkuste proto využít ke spánku každou chvíli, kdy usne i vaše dítě. Úklid, vaření i ostatní věci v domácnosti počkají, každých pár minut spánku vám dodá energii a vy se budete cítit mnohem lépe a zároveň i lépe snesete případný nedostatek spánku v noci.

 

Naučte se miminko správně držet

Chování miminka je sice krásná věc, ale chce to trochu cviku, abychom se při tom cítili pohodlně a zároveň abychom miminku neublížili. Nejdůležitější je mít na paměti, že hlavička dítěte musí mít vždy oporu, neboť jeho svaly na krku jsou ještě příliš slabé a ono samo hlavičku neudrží. Ať tedy dítě držíte oběma rukama či jen v jedné ruce, vždy tak, abyste mu poskytovali oporu pod hlavou, krkem a zády.  

 

Koupání miminka

Předně je důležité si uvědomit, že malá miminka opravdu nepotřebují každodenní koupací rituály. Časté koupání totiž může jejich pokožku zbytečně vysušit a způsobit podráždění. Nejnovější studie doporučují koupání maximálně třikrát týdne. Miminko lze koupat za pomoci kbelíku či ve vaničce. Při vyndávání děťátka z vany se vám bude hodit technika, kterou požíváte při jeho chování, tedy podložit hlavu, krk i záda.

Pohodlné kojení

Kojení je pro mnohé novopečené maminky výzva sama o sobě, natož ještě, aby se jednalo o pohodlnou záležitost. Vzhledem ke skutečnosti, že kojením strávíte poměrně velkou část dne, je pohodlí důležité. Kojení by mělo být pohodlné pro vás i vaše dítě. Kojit lze vsedě i vleže, což je vhodné například v noci. Dnes navíc existují nejrůznější polštáře a další pomůcky, které kojení zjednoduší a zpříjemní.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account