Často nám píšete, že byste si přály mít vlastní cukrárnu, ale nevíte, jak na to a kde vůbec začít. K otevření cukrárny je totiž třeba umět nejen péct dorty, ale obstarat si nejrůznější povolení. Základní přehled úředních nezbytností, které vás dělí od sladkého snu, najdete v tomto článku. 😉
Varianta 1 – Otevírám cukrárnu tam, kde už někdy byla
Pokud otevíráte cukrárnu v prostorách, kde v minulosti již cukrárna (nebo restaurace, kavárna, apod.) byla, postačí, když písemně nahlásíte zahájení provozu na místně příslušnou hygienickou stanici či inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Všechny doklady, které k tomu potřebujete, by měly být k dispozici na stavebním úřadě, nebo vám je poskytne majitel prostorů.
Varianta 2 – Otevírám cukrárnu tam, kde předtím nebyla
Když otevíráte cukrárnu v prostorách, které k jejímu provozu nebyly původně určené, je třeba je rekolaudovat! Nejprve byste si měly pořídit projektovou dokumentaci těchto prostor. K projektové dokumentaci budete s největší pravděpodobností potřebovat souhlas příslušné krajské hygienické stanice a hasičského záchranného sboru. V těchto věcech vám nejlépe poradí odborník na projektovou činnost (projektant).
Dále by vaše kroky měly směřovat na stavební úřad. Tam je třeba předložit zpracovanou projektovou dokumentaci a oznámit změnu v užívání prostor. Tuto změnu oznamujete prostřednictvím formuláře (příloha č. 6 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. + přílohy Část B. – vzor ZDE). Doporučuji si formulář pečlivě projít a na stavebním úřadě se vyptat na všechny nesrovnalosti (např., kterých orgánů se změna v užívání prostor bude bezprostředně týkat a bude od nich třeba získat jejich závazná stanoviska).
Pokud je vaše projektová dokumentace i formulář v pořádku, stavební úřad by měl do 30 dnů vydat souhlas s požadovanou změnou v užívání stavby (rekolaudací).
Co dalšího je třeba, když jsou prostory připravené?
Než zahájíte činnost, je potřeba mít vyřešeno:
-
- Zřídit si živnostenské oprávnění,
-
- ohlásit provozovnu na živnostenský úřad,
-
- zařídit si zdravotní průkaz,
- mít vypracované kontrolní postupy HACCP (pokud plánujete vlastní výrobu).
Pak už stačí jen nadšení, štěstí a spousta dřiny. *heart* Je to váš sen? Jděte do toho! 🙂
Chcete podnikat v jiném oboru než v cukrařině a sháníte informace, jak na to? Ozvěte se nám do komentářů a třeba bude další článek pro vás na míru! 🙂
Zdroj: Kristýna Malina