Skyr, mléčný výrobek s islandskými kořeny, funguje nejen jako bílkovinami nabitá snídaně nebo svačina, ale také jako ingredience ve studené i teplé kuchyni. Kuchařskou inspiraci naleznou příznivci této tradiční islandské pochoutky v nové kuchařce Se Skyrem v kuchyni. Knížku plnou zdravých receptů vytvořila Bohušovická mlékárna, která začala Skyr jako první v Česku v roce 2016 vyrábět.
Díky výjimečným výživovým vlastnostem (až 12 % proteinu a pouze 0,1 % tuku) je Skyr ideální volbou pro všechny, kdo se snaží stravovat v souladu se zdravým životním stylem. K dostání je hned v několika variantách, a to neochucený natur, jahoda, brusinka, broskev-meruňka, třešně-černý rybíz a borůvka i vanilka se sníženým obsahem cukru. Zatímco ochucené Skyry využijete při tvorbě koláčů, mražených nanuků nebo donutů, natur můžete přizvat také do slaných receptů, jako jsou těstoviny, pizza nebo třeba bramborový salát. Nejen tato jídla najdete v kuchařce Se Skyrem v kuchyni.
Skyr ve svém jídelníčku ocení všichni, kdo se snaží stravovat v souladu se zdravým životním stylem, a to včetně sportovců, těhotných a kojících žen i důchodců. V jeho složení nechybí také vitamín D, důležitý pro kosti a správné fungování imunitního systému.
Kromě kuchařské inspirace najdete v nové knize také pár slov o historii Bohušovické mlékárny, která jej v roce 2016 jako první uvedla na český trh. Jedná se o jednu z nejstarších českých mlékáren, která si kuchařku se svým vlajkovým produktem nadělila jako dárek k letošním 120. narozeninám. I když za tu dobu prošla výroba v Bohušovicích řadou renovací a změn, to nejdůležitější zůstalo neměnné – ctí se zde tradiční mlékárenské řemeslo a výrobky, který opouští bránu mlékárny, jsou poctivé a vysoce kvalitní. Kromě Skyru odchází z výrobních pásů také známý smetanový krém Bobík, zakysané smetany Bohunka nebo Protein, odtučněný tvaroh s přídavkem bílkovin. Bohušovická mlékárna je ryze česká a rodinná firma.
Kuchařka je k dostání v podnikové prodejně Bohušovické mlékárny, nebo ji lze objednat na in**@bo*****************.cz.