Mazanec jak se patří
Ingredience
- 1 kostička droždí
- 100 g cukru krupice
- 200 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
- 2 lžíce rumu
- 50 g rozinek
- vanilkový lusk
- špetka soli
- kůra z 1 bio citronu šťáva z 1 poloviny citronu
- 3 žloutky
- 50 g pokrájených oloupaných mandlí
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek na potření
Instrukce
- Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.
- Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).
- Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).
- Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.