24. června – Mezinárodní den pralinek
Co vše se dá najít za Mezinárodní dny nebo svátky, mě stále dost udivuje.
Dnešní den, 24. června je to Mezinárodní den pralinek 🙂

No řekněte sami, odoláte, když před Vás někdo postaví krabičku
nebo sáček s pralinkami a nedáte si? Je to velmi těžké, že?
Pralinky
Na začátku prý byla jedna rozsypaná hromádka mandlí a také rozhněvaný kuchař. …
Název “pralinky” je prý odvozen z jména jeho pána a původně označoval
právě mandle obalené ve zkaramelizovaném cukru.
Na konci tohoto příběhu je cukrářská legenda.
Spojení tmavé čokolády, oříšků a karamelizovaného cukru bylo tak oblíbené,
že dalo jméno všem plněným čokoládovým bonbonům.

Pralinky se dají vyrobit i doma, zde mám pro Vás jeden recept…
150 g smetany na šlehání
-
225 g hořké čokolády na vaření
-
25 g másla
-
2 lžíce třtinového rumu
-
Na polevu:
-
130 g bílé čokolády na vaření
-
130 g hořké čokolády na vaření
V misce na vodní lázni zahřejeme smetanu, sundáme ze sporáku
a přidáme čokoládu a máslo.
Necháme chvíli rozpouštět a pak vymícháme do hladka.
Nakonec vmícháme třtinový rum.
Mísu uzavřeme a dáme na několik hodin vychladit do ledničky.
Pečící plech vyložíme pečícím papírem a ze směsi tvoříme malé kuličky,
které klademe na plech.
Plech s kuličkami dáme vychladit na dvě hodiny do ledničky.
Nakonec na vodní lázni rozpustíme zvlášť bílou a hořkou čokoládu
a necháme je vychladnout (ne však opět ztuhnout).
Bílou čokoládu rozpouštíme velmi šetrně, protože při vyšších teplotách tvrdne
(pokud se nám to stane, tak ji sundáme z vodní lázně
a vmícháme do ní trochu oleje nebo másla).
Půlku kuliček jednu po druhé rychle obalíme v hořké čokoládě
a půlku v bílé, a necháme ztuhnout na plechu.
Zbytkem polev můžeme pralinky dozdobit.
Tak přeji dobrou čokoládovou chuť
Hudlenka