Co vše se dá najít za Mezinárodní dny nebo svátky, mě stále dost udivuje. 

Dnešní den, 24. června je to Mezinárodní den pralinek 🙂

No řekněte sami, odoláte, když před Vás někdo postaví krabičku

nebo sáček s pralinkami a nedáte si? Je to velmi těžké, že?
 

 Pralinky 

Na začátku prý byla jedna rozsypaná hromádka mandlí a také rozhněvaný kuchař. …

Název “pralinky” je prý odvozen z jména jeho pána a původně označoval

právě mandle obalené ve zkaramelizovaném cukru. 

 Na konci tohoto příběhu je cukrářská legenda.

Spojení tmavé čokolády, oříšků a karamelizovaného cukru bylo tak oblíbené,

že dalo jméno všem plněným čokoládovým bonbonům.

 

Pralinky se dají vyrobit i doma, zde mám pro Vás jeden recept…

    150 g smetany na šlehání

  • 225 g hořké čokolády na vaření

  • 25 g másla

  • 2 lžíce třtinového rumu

  • Na polevu:

  • 130 g bílé čokolády na vaření

  • 130 g hořké čokolády na vaření

V misce na vodní lázni zahřejeme smetanu, sundáme ze sporáku

a přidáme čokoládu a máslo.

Necháme chvíli rozpouštět a pak vymícháme do hladka.

Nakonec vmícháme třtinový rum.

Mísu uzavřeme a dáme na několik hodin vychladit do ledničky.

Pečící plech vyložíme pečícím papírem a ze směsi tvoříme malé kuličky,

které klademe na plech.

Plech s kuličkami dáme vychladit na dvě hodiny do ledničky.

Nakonec na vodní lázni rozpustíme zvlášť bílou a hořkou čokoládu

a necháme je vychladnout (ne však opět ztuhnout).

Bílou čokoládu rozpouštíme velmi šetrně, protože při vyšších teplotách tvrdne

(pokud se nám to stane, tak ji sundáme z vodní lázně

a vmícháme do ní trochu oleje nebo másla).

Půlku kuliček jednu po druhé rychle obalíme v hořké čokoládě

a půlku v bílé, a necháme ztuhnout na plechu.

Zbytkem polev můžeme pralinky dozdobit.

Tak přeji dobrou čokoládovou chuť

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account