Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. U tohoto receptu hraje hlavní roli toastový chléb bez éček (zkuste nový bez konzervantů od Penam!), francouzský sýr Gruyere, Dijonská hořčice, poctivá šunka (Poctivá šunka nejvyšší kvality od Kosteleckých uzenin) a farmářské mléko s vejci.
Suroviny:
-
toastový chléb Penam (vždy dva krajíce na sendvič)
- muškátový oříšek
šunka (Poctivá šunka nejvyšší kvality od Kosteleckých uzenin)
sýr Gruyere
francouzská hořčice
plnotučné farmářské mléko (cca 2 dcl)
bio vejce
máslo (2 lžíce)
hladká mouka (2 lžíce)
ghí na potření toastu (nebo máslo)
Croque Monsieur recept
Toastové chleby si nejprve pomažeme máslem (nejlépe přepuštěným ghí) a začneme si připravovat bešamel. Lžíci másla rozpálíme v malém rendlíku, zaprášíme hladkou moukou, mícháme do hladké, řidší jíšky, a nakonec zalijeme studeným mlékem. Postupně vše mixujeme metličkou, dokud bešamel nemá požadovanou konzistenci. Mlékem můžeme případně naředit dle potřeby. Na závěr přidáme špetku muškátového oříšku a necháme lehce zchladnout. Kdo chce, může bešamel vylepšit nastrouhaným sýrem a vmícháním vaječného žloutku.
Toastový chléb si nyní položíme na plech namazanou stranou dolů, a levou část pomažeme bešamelovou směsí. Na bílou vrstvu klademe plátek sýra Gruyere a šunku, kterou pomažeme francouzskou hořčicí. Nakonec přidáme lžíci bešamelu a přiklopíme. Teď nezbývá nic jiného, než tuhle dobrotu shora pomazat bešamelovou omáčkou, zasypat sýrem a dát zapéct do trouby na 180 stupňů dozlatova.
Verze Croque Madame je vylepšená o volské oko na topu sendviče. Nebo by to měl být spíš Monsieur, nemyslíte? 🙂
Bon Apetit!
V neposlední řadě vmícháme jednu lžičku bešamelové omáčky. V tuto chvíli už zbývá jen potřít bešamelem, posypat sýrem a zapéct na 180 stupňů do zhnědnutí. wordle today