Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami

Vytisknout recept
Králičí maso se pořád drží ve stínu jiných druhů masa. Myslíme si, že neprávem. Má totiž výjimečné nutriční vlastnosti, a pokud víte, jak na něj, můžete ho proměnit v naprostou delikatesu. Vyzkoušejte třeba jednoduchou úpravu s kmínem, česnekem a bylinkami. 
 
1
Troubu předehřejte na 200°C. Staženého a vykuchaného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na 6–7 částí. Nejdříve oddělte přední i zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části, popřípadě oddělte hlavu. Hlava, stejně jako žebra a břišní stěny či skelet se hodí na přípravu vývaru. 
2
Rozporcovaného králíka ze všech stran osolte a okmínujte. Dejte ho do pekáčku a obložte česnekem, rozmarýnem a tymiánem, maso poklaďte tenkými plátky másla. Mírně podlijte vodou.
 
3
Pekáček přiklopte či zakryjte alobalem a dejte do trouby. Až se z trouby začne linout vůně, ztlumte ji na 180°C a pečte, aby bylo maso měkké a dobře se oddělovalo od kostí, celkem asi 1,5 hodiny, podle potřeby podlévejte a ke konci odklopte. Jezte s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem, do šťávy vymačkejte pečené stroužky česneku a zjemněte ji máslem.
NĚCO NAVÍC
Zkušení venkované radí doplnit králíka na pekáči kouskem (uzeného) bůčku, aby měla pečínka šťávu.
 

ks - králičí maso 1.5 kg celý králík – 1,5-1,8 kg
ks - sůl
ks - kmín celý
ks - rozmarýn snítky čerstvý
ks - tymián snítky čerstvý
ks - máslo na pokladení a zjemnění
ks - česnek 3 ks 2-3 paličky, očištěné, ale v celku, vodorovně rozpůlené
příprava - 20
vaření - 60+
Kategorie Hlavní jídlo
Porce 0
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account