Piškoťák borůvkový

Vytisknout recept
Klasický dort za studena čili piškoťák lze dělat mnoha způsoby. Někdy používám klasické kulaté piškoty světlé i tmavé, jindy cukrářské. Také podle formy. Pokud chci využít formu dortovou kulatou, tak jedině kulaté piškoty. Do hranaté formy nebo na plech lze využít ty podlouhlé cukrářské. Množství je individuální dle velikosti dortu. Jedno balení cukrářských piškotů by mělo stačit. Do formy je dobré dát nejdřív pečicí papír nebo alobal, aby se nám pak dobře vyndal dort, pokud bychom ho chtěli nazdobit, ale není nutné ho vyndavat vždy. Když chceme jen krájet porce a dávat rovnou na talíř, nemusíme ani z formy vyndavat. 
Klademe vrstvu piškotů. V míse si rozmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem. Množství je podle chuti. Pokud chce někdo lehčí verzi, lze použít bílý jogurt. Touto směsí zalijeme piškoty ve formě a část směsi necháme v míse. Pak dáme borůvky, které vytvoří další vrstvu, na ně opět piškoty, nakonec dolijeme směs ze smetany a navrch přes sítko nasypeme Granko. 
Dort se nechá v lednici alespoň 2hodiny, nebo ideálně přes noc vychladnout. Je moc dobrý, na léto skvělá varianta sladkého pohoštění pro více lidí. 

1 větší baleníks - Cukrářské piškoty
4ks - Zakysaná metana
1ks - Vanilkový cukr
Dle chutiks - Cukr moučka
1hrnek - Borůvky
2lžíce - Granko
příprava - 15
vaření - 0
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Šárka Dvořáková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account