Meruňkový džem

Vytisknout recept
Není nic snazšího, než si meruňkový a nebo třeba jahodový džem udělat sami doma.
Zralé, zdravé meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do kastrolu s širším dnem a přivedeme k varu. Ze začátku dávám pod meruňky cca 2-3 lžíce vody, aby se ovoce nepřichytilo. Nejdůležitější je ovoce hlídat, aby se nám nepřipálilo.
Mezitím si nachystáme asi 6 skleniček velikosti přesnídávkových, musí být čisté, suché. Před plněním je ideální je na chvíli nahřát třeba v troubě.
Vaříme cca 8-10 minut a když je ovoce skoro rozvařené, ještě ho lehce promixujeme tyčovým mixérem. Do rozmixované směsi vysypeme želírovací cukr dle toho, jak moc sladký džem požadujeme. Já již několik let zavařuji tím v poměru 2:1, to znamená, že na kilo očištěného ovoce přijde 500 g želírovacího cukru.
Rozmixované pyré spolu s želírovacím cukrem opět přivedeme k varu, postupně sbíráme lžící případnou pěnu a vaříme ještě zhruba 3-5 minut (návod bývá uveden i na želírovacím cukru).
Poté horkou zavařeninu plníme do nachystaných skleniček a ihned postavíme "na víčko" a necháme tak do schladnutí. Já většinou nechávám do druhého dne. No a máme hotovo.

1kg - vyzrálé zdravé meruňky
1ks - želírovací cukr 2:1
příprava - 20
vaření - 25
Kategorie Chuťovka
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account