Pšenično – žitný chléb z kvásku, kynutý přes noc
2 hodiny před zaděláváním těsta
V misce si smícháme 3/4 kvásku se 100g mouky a 100ml vlažné vody. Zakryjeme fólií a necháme na lince odpočívat 2-3 hodiny.Zbylou 1/4 kvásku ve sklenici (já mám v zavařovačce) "dokrmíme" 1 lžící žitné mouky a 1-2 lžícemi vlažné vody. Promícháme, zavřeme a vrátíme do lednice. Kvásek je dobré takhle "přikrmit" každé 2 dny.
Těsto
V robotu (a nebo ručně) smícháme v míse dohromady připravený kvásek z misky (ten,co máme na lince), 300ml vlažné vody, 250g chlebové mouky a 250g pšeničné hladké mouky. Nepromícháváme dlouho - jen ať se spojí suroviny. Takhle těsto necháme 30min nejméně (nejlépe 2 hodiny) přikryté fólií odležet. Díky tomu se nastartuje proces kynutí. 🙂 Až těsto odleží, odkryjeme ho a přisypeme do něj polévkovou lžíci soli a 1-2 lžíce kmínu (podle chuti). Můžeme přidat klidně i další zrníčka - slunečnici, dýni apod. Pak těsto znovu v míse promícháme, teď už důkladně. Poté ho přikryjeme fólií a dáme přes noc do lednice.Ráno před pečením:
Těsto hned po probuzení vyndáme z lednice. Vyklopíme ho na pomoučněný vál a prohněteme. Dělá se to jedním směrem dokulata a podebírá rukama (kdo neví jak, vygooglete si video od Mašrkrtnica). Vznikne nám bochánek.Připravíme si ošatku - dáme do ní utěrku a tu posypeme moukou (hladkou). Pak do ní dáme bochánek. Spodkem bochánku nahoru - až to budeme klopit na pekáč, tak ať to ošklivé zůstane dole.
Chléb v ošatce přikryjeme další utěrkou a necháme 3-6 hodin kynout. Záleží, jaké je v místnosti teplo.
Pečení:
Troubu si předehřejeme na 220°C, ohřev spodní a dolní zároveň. Do trouby na dno vložíme pekáč nebo hrnec s vodou a necháme ho tam celou dobu. A ještě si do trouby dáme rozehřát pekáč na chléb. Až bude trouba vyhřátá, vyndáme horký pekáč a vyklopíme na něj chleba z ošatky. Chléb zeshora nařízněte (nejlépe to jde žiletkou).Vložíme do trouby a pečeme 20min na 230°C, pak zbytek 20-25min na 200°C. Že je hotový poznáte tak, že má hnědou kůrku.
Pak chleba vyndejte a ještě horký ho mašlovačkou lehce pomažte studenou vodou smíchanou se solí. Udělá to lesklou kůrku. Nechte vychladnout celý bochník a pak teprve můžete krájet. Pokud byste krájeli horký, tak se uvnitř srazí. Dobrou chuť! 🙂200g - Kvásek z žitné celozrnné mouky250g - Chlebová mouka (nejlépe žitná, celozrnná)250g - Pšeničná mouka hladká (obyč či špaldová)300ml - Vlažná voda1lžíce - Sůl 1-2lžíce - Kmínhrst - Semínka (slunečnice, dýně aj.) – libovolnépříprava - 18hodinvaření - 45min