Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Vytisknout recept
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.
Postup hrachová kaše:
  1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
  2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
  3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
  4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
  5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
  6. Kaši zjemněte lžící másla.
 Postup trhané vepřové:
  1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
  2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
  3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2-3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
  4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
  5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
  6. Podávejte s hrachovou kaší.
TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

500g - zelený hrach
0,5 l - zeleninový vývar
2ks - bobkové listy
1lžíce - hladká mouka
120ml - mléko
2ks - velké stroužky česneku
2lžíce - sádlo
1lžíce - máslo
špetka - sůl
špetka - čerstvě mletý pepř
0,5 kg - vepřové krkovice bez kosti
1lžíce - cukr krupice
1lžíce - sladká mletá paprika
2lžíce - plnotučná hořčice
5stroužek - česnek
280g - rajčatový protlak
2lžíce - kečup
2lžíce - med
špetka - sůl
špetka - čerstvě mletý pepř
špetka - slunečnicový olej
příprava - 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
vaření - .
Kategorie Hlavní jídlo
Porce 0
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account