Špaldovo-medový velikonoční mazanec. Upečte si tradici a užívejte svátky jara ve zdraví

Vytisknout recept
Velikonoce bez tradičního bochánku, beránka a nádivky by snad ani nebyly těmi pravými svátky jara. Inspirujte se receptem na špaldovo-medový mazanec, který je zdravější a hodnotnější, než z klasické bílé mouky. Je lahodný, vláčný a voňavý po limetě, mandlích a medu.
Připravte si:
  • 650 g špaldové mouky
  • špetku soli
  • 200 ml mandlového mléka
  • 22 g droždí
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 100 ml kokosového oleje
  • 1 limetu (nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu)
  • 1 vajíčko
  • 5 PL bílého jogurtu řeckého typu
  • 180 g medu
  • 3 PL sušených brusinek (namočte je předem na 10 minut do teplé vody, aby změkly)
  • špetku soli
Na potření budete potřebovat vajíčko a 2 PL mandlových lupínků.
Jak postupovat?
Mandlové mléko ohřejte. Oslaďte třtinovým cukrem a rozdrobre do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
Špaldovou mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte. Přidejte med, vajíčko, strouhanou limetovou kůru a šťávu, jogurt a slité brusinky. Zamíchejte. Přilijte kvásek a dobře promíchejte. Nakonec vlijte olej a vyhnětejte do hladkého těsta.
Dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.
Troubu si rozpalte na 180 °C. Plech si vyložte pečícím papírem.
Na vál nasypte trochu mouky a vypracujte na něm vykynuté těsto do úhledného bochánku. Přeneste na plech.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby.
 
Pečte asi 35 - 40 minut, dokud nezíská mazanec krásně zlato-hnědou barvičku. Před samotným vyndáním z trouby se ujistěte testem se špejlí. Pokud ji vytáhnete z mazance suchou a čistou, máte upečeno.
Nechte vychladnout. Před podáváním mírně poprašte cukrem. Dobrou chuť a příjemné velikonoce.
 
 
 
 
 

650g - Špaldová mouka
180g - Med
200ml - Mandlové mléko
22g - Droždí
1lžička - Třtinový cukr (na podpoření kvásku)
1ks - Vajíčko
5lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
100ml - Kokosový olej
1špetka - Sůl
3lžíce - Sušené brusinky
1ks - Limeta
1ks - Na potření vajíčko
2lžíce - Plátky mandlí
příprava - 20
vaření - 90+35-40
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account