Velikonoce bez tradičního bochánku, beránka a nádivky by snad ani nebyly těmi pravými svátky jara. Inspirujte se receptem na špaldovo-medový mazanec, který je zdravější a hodnotnější, než z klasické bílé mouky. Je lahodný, vláčný a voňavý po limetě, mandlích a medu.
Připravte si:
- 650 g špaldové mouky
- špetku soli
- 200 ml mandlového mléka
- 22 g droždí
- 1 ČL třtinového cukru
- 100 ml kokosového oleje
- 1 limetu (nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu)
- 1 vajíčko
- 5 PL bílého jogurtu řeckého typu
- 180 g medu
- 3 PL sušených brusinek (namočte je předem na 10 minut do teplé vody, aby změkly)
- špetku soli
Na potření budete potřebovat vajíčko a 2 PL mandlových lupínků.
Jak postupovat?
Mandlové mléko ohřejte. Oslaďte třtinovým cukrem a rozdrobre do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
Špaldovou mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte. Přidejte med, vajíčko, strouhanou limetovou kůru a šťávu, jogurt a slité brusinky. Zamíchejte. Přilijte kvásek a dobře promíchejte. Nakonec vlijte olej a vyhnětejte do hladkého těsta.
Dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.
Troubu si rozpalte na 180 °C. Plech si vyložte pečícím papírem.
Na vál nasypte trochu mouky a vypracujte na něm vykynuté těsto do úhledného bochánku. Přeneste na plech.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby.
Pečte asi 35 - 40 minut, dokud nezíská mazanec krásně zlato-hnědou barvičku. Před samotným vyndáním z trouby se ujistěte testem se špejlí. Pokud ji vytáhnete z mazance suchou a čistou, máte upečeno.
Nechte vychladnout. Před podáváním mírně poprašte cukrem. Dobrou chuť a příjemné velikonoce.
650g - Špaldová mouka180g - Med200ml - Mandlové mléko 22g - Droždí1lžička - Třtinový cukr (na podpoření kvásku)1ks - Vajíčko5lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)100ml - Kokosový olej1špetka - Sůl3lžíce - Sušené brusinky1ks - Limeta1ks - Na potření vajíčko2lžíce - Plátky mandlípříprava - 20vaření - 90+35-40