Špenát s česnekem, bramborami a mrkví

Vytisknout recept
Špenát a jarní jídelníček, to je prostě úžasná kombinace. A když už jsme u těch kombinací, tak je tu také špenát a česnek, dvě typické ingredience české kuchyně, které k sobě nedílně patří. Stačí přidat jenom něco málo a skvělá zelená pochoutka, které se běžně říká prostě jen špenát nebo dušený špenát, je na světě.

Variací špenátu je nespočet

Existuje nespočet způsobů přípravy špenátu, já tu nyní mám jeden vlastní recept. Pochází z mé hlavy, ale neříkám, že potraviny vhodné ke špenátu podobně seskládala už i jiná hlava – nebo to napadne hlavu další. Špenát je totiž široce dalece oblíbený, stejně tak se ingredience, které jsem ve špenátu použila, najdou snad v každé české kuchyni. A není to jen česnek.
Takže máme špenát a česnek, k tomu přihodíme nějakou tu bramboru a mrkev. Pepř a sůl jsou samozřejmostí. A dá se přidat i mléko nebo lépe smetana na zjemnění, případně mouka na zahuštění, ale ta není tolik potřeba, protože hustotu špenátu dodají i rozvařené brambory…
 

Jak na to?

 
  • Nejprve necháme v hrnci nechat na oleji zezlátnout na kousky nakrájenou cibulku.
  • K cibuli přidáme na drobné i větší kousky nakrájené brambory a nadrobno nakrájený česnek. Kousky brambor by měly být co nejmenší, abychom je nemuseli do změknutí příliš dlouho vařit.
  • K cibulce, bramborám a česneku přidáme i najemno nastrouhanou mrkev. Zeleninu na oleji je třeba řádně míchat, abychom něco nepřipálili, zvláště když přidáme jemné kousky mrkve. Ty oleji dodají zajímavou nazlátlou barvu a celému špenátu jemně (opravdu jen jemně) nasládlou chuť.
  • Jakmile zelenina začne hnědnout, podlijeme ji vodou a dusíme až do změknutí brambor, pak přidáme další vodu, případně mléko, špenát (buď čerstvý, nasekaný na kousky anebo jemný balený mražený špenát) a povaříme ho.
  • Špenát osolíme a opepříme, nakonec přidáme na dochucení ještě jednou česnek. Můžeme zjemnit i smetanou.
  • Pokud chceme zahušťovat moukou, uděláme to buď klasicky ve fázi jíšky anebo při vaření pomocí mouky rozšlehané ve vodě.
 

Nejenom pro Pepka námořníka

Špenát je známým zdrojem železa, ač to s tím podílem železa v listech špenátu zdaleka není tak žhavé, jak nám to předváděl slavný Pepek námořník. Špenát vedle železa nabízí celé spektrum dalších cenných vitamínů a minerálů. Je jich tolik, že by se dal označit i jako česká superpotravina.
 

Špenát a jeho složení

  • železo, ale i další minerální látky – vápník, draslík, hořčík, jód
  • vitamíny – vitamín C nebo vitamín E
  • vitamíny skupiny B – niacin (vitamín B3), biotin (vitamín B8), kyselina listová (vitamín B9)
  • karotenoidy – betakaroten a lutein
  • kyselina šťavelová (jetelová sůl)
  • fytohormony – rostlinné látky podobné lidským hormonům
  • chlorofyl – přírodní barvivo, které nese mj. protizánětlivé a čistící vlastnosti
Díky svému složení může špenát nabídnout i dalekosáhlé prospěšné účinky. Mj. posiluje organismus, povzbuzuje metabolismus, podporuje krvetvorbu nebo odvodnění. A je prospěšný i pro nervovou soustavu. Špenát se dá označit jako přírodní antidepresivum!

A není to jen špenát!

Ve špenátové pochoutce špenát provází také onen česnek, který se označuje také jako přírodní antibiotikum. Mj. je to díky obsahu alicinu.

Účinky připisované česneku

  • Působí jako přírodní antibiotikum a antiseptikum.
  • Je prospěšný při chřipce a nachlazení.
  • Má antivirové a antibakteriální účinky.
  • Posiluje obranyschopnost, stimuluje imunitní systém.
  • Snižuje krevní tlak, čistí cévy.
  • Je mu přisuzována i schopnost ničit střevní parazity.
  • Dokonce má fungovat jako přírodní afrodiziakum.
  • Více o česneku tady...
Jeden takový obyčejný český pokrm. Báječně chutná a ještě nabízí takové spektrum účinků. Což takhle dát si špenát?

1ks - Špenát (čerstvý nebo mražený)
1ks - Cibule větší
2-3ks - Brambory
2ks - Mrkev
příprava - 30 min.
vaření - 30 min.
Kategorie Hlavní jídlo
Porce 0
Uvařila RadkaKřivánková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account