Ragú z lišek a houskové knedlíčky s petrželkou
Ingredience
- 250 g Čerstvé lišky
- 2 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 1 ks Tymián
- 1 ks Majoránka
- 3 lžíce Máslo
- 2 lžíce Slunečnicový nebo řepkový olej
- 250 ml Smetana
- 1 ks Vepřová panenka
- 3 ks Rohlík
- 2 ks Vejce
- 1 hrst Čerstvá petržel listová
- 1 špetka Sůl, pepř
- 1 lžíce Strouhanka
Instrukce
- Z letošního rodinného výletu na Šumavu jsme si přivezli asi 1/4 kg krásných čerstvých lišek. Takovou krásu jsme museli hned zpracovat, takže jsem si vzpomněla na svoje oblíbené jídlo, které jsem úplně poprvé jedla někdy v 90. letech v Německu. RAGÚ Z LIŠEK A HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY S PETRŽELKOU (pro 2-3 osoby)asi 250 g čerstvých lišek2 šalotky1 stroužek česnekusnítka tymiánu (lze nahradit sušeným)snítka majoránky (lze dát i sušenou)asi 3 lžíce máslaasi 100 ml smetany na vaření nebo šlehání1 vepřová panenka3 rohlíkyasi 150 ml smetany na vaření nebo šlehání2 vejcehrst nasekané petrželkysůl pepřstrouhanka - dle potřeby2 lžíce oleje Postup:Nejdříve si připravím těsto na knedlíčky. Ideální jsou 1-2 denní rohlíky. Jde to ale i z čerstvých, když starší nejsou k dispozici. Nakrájím je na malé kostičky. V hrnku rozmíchám vejce a smetanu a zaliju s nimi rohlíky. Promíchám. Přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nechám odležet asi 15 minut. Pak si v ruce vytvořím kuličky - knedlíčky, které budu vařit v páře. Pokud je těsto moc řídké a knedlíčky nejdou tvořit, zahustím troškou strouhanky. Načasuji si to tak, abych knedlíky začala napařovat v době, kdy panenka je v troubě a omáčka je skoro hotová. Pak si jen připravím větší hrnec, dám trochu vody, a jakmile se začne vařit, knedlíčky napařím na pařáku - trvá to cca 10 minut .Vepřovou panenku očistím. Na pánvi rozpálím trochu oleje (slunečnicový), přidám trošku másla a panenku orestuji ze všech stran - zprudka. Potom ji dám do zapékací misky nebo pekáčku a dám dopéct do trouby - cca 15 minut, na 190 stupňů - horkovzdušná. Vnitřní teplotu kontroluji buď teploměrem anebo ji po 15 minutách prostě rozkrojím a zjistím, zda už je propečená. Já mám raději růžovější. Mezitím si připravím liškové ragú. Nakrájím si šalotku na malé kostičky a orestuji na másle. Poté přidám česnek, také na malinké kostičky nebo se může i prolisovat. Přidám omyté, očistěné a případně překrájené lišky. Orestuji a počkám, až houby pustí vodu. Dusím tak cca 10 minut. Přidám tymián, majoránku, sůl, pepř a když voda skoro zmizí, přidám smetanu. Ještě chvíli provařím a nakonec přidám malý kousek másla pro zjemnění omáčky a už nevařím.Podáváme vše dohromady a je to velmi syté jídlo. A taky žádná dieta ... 🙂 více nejen receptů, ale třeba i angličtiny, na www.honeyfood.cz Foto: Lucie Pomijová