Ragú z lišek a houskové knedlíčky s petrželkou

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 250 g Čerstvé lišky
  • 2 ks Šalotka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 ks Tymián
  • 1 ks Majoránka
  • 3 lžíce Máslo
  • 2 lžíce Slunečnicový nebo řepkový olej
  • 250 ml Smetana
  • 1 ks Vepřová panenka
  • 3 ks Rohlík
  • 2 ks Vejce
  • 1 hrst Čerstvá petržel listová
  • 1 špetka Sůl, pepř
  • 1 lžíce Strouhanka

Instrukce

  • Z letošního rodinného výletu na Šumavu jsme si přivezli asi 1/4 kg krásných čerstvých lišek. Takovou krásu jsme museli hned zpracovat, takže jsem si vzpomněla na svoje oblíbené jídlo, které jsem úplně poprvé jedla někdy v 90. letech v Německu. 
    RAGÚ Z LIŠEK A HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY S PETRŽELKOU (pro 2-3 osoby)
    asi 250 g čerstvých lišek
    2 šalotky
    1 stroužek česneku
    snítka tymiánu (lze nahradit sušeným)
    snítka majoránky (lze dát i sušenou)
    asi 3 lžíce másla
    asi 100 ml smetany na vaření nebo šlehání
    1 vepřová panenka
    3 rohlíky
    asi 150 ml smetany na vaření nebo šlehání
    2 vejce
    hrst nasekané petrželky
    sůl pepř
    strouhanka - dle potřeby
    2 lžíce oleje
     
    Postup:
    Nejdříve si připravím těsto na knedlíčky. Ideální jsou 1-2 denní rohlíky. Jde to ale i z čerstvých, když starší nejsou k dispozici. Nakrájím je na malé kostičky. V hrnku rozmíchám vejce a smetanu a zaliju s nimi rohlíky. Promíchám. Přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nechám odležet asi 15 minut.  Pak si v ruce vytvořím kuličky - knedlíčky, které budu vařit v páře. Pokud je těsto moc řídké a knedlíčky nejdou tvořit, zahustím troškou strouhanky. Načasuji si to tak, abych knedlíky začala napařovat v době, kdy panenka je v troubě a omáčka je skoro hotová. Pak si jen připravím větší hrnec, dám trochu vody, a jakmile se začne vařit, knedlíčky napařím na pařáku - trvá to cca 10 minut .
    Vepřovou panenku očistím. Na pánvi rozpálím trochu oleje (slunečnicový), přidám trošku másla a panenku orestuji ze všech stran - zprudka. Potom ji dám do zapékací misky nebo pekáčku a dám dopéct do trouby - cca 15 minut, na 190 stupňů - horkovzdušná. Vnitřní teplotu kontroluji buď teploměrem anebo ji po 15 minutách prostě rozkrojím a zjistím, zda už je propečená. Já mám raději růžovější.
    Mezitím si připravím liškové ragú. Nakrájím si šalotku na malé kostičky a orestuji na másle. Poté přidám česnek, také na malinké kostičky nebo se může i prolisovat. Přidám omyté, očistěné a případně překrájené lišky. Orestuji a počkám, až houby pustí vodu. Dusím tak cca 10 minut. Přidám tymián, majoránku, sůl, pepř a když voda skoro zmizí, přidám smetanu. Ještě chvíli provařím a nakonec přidám malý kousek másla pro zjemnění omáčky a už nevařím.
    Podáváme vše dohromady a je to velmi syté jídlo. A taky žádná dieta ... 🙂
     
    více nejen receptů, ale třeba i angličtiny, na www.honeyfood.cz
     
     
    Foto: Lucie Pomijová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account