Letní oběd v italském stylu! Nočky s mozzarellou a tomatovou polpou
Ingredience
- 500 g Bramborové noky
- 500 g Loupaná/Pasírovaná rajčata ve vlastní šťávě
- 6 - 8 stroužek Česnek
- 1 ks Mozzarella
- 2 ks Červená cibule
- 250 ml Rajčatový protlak
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř
- 1 hrst Bazalka (čerstvá nebo drhnutá)
- 5 lžička Olivový olej
- 100 ml Kysaná smetana nebo smetana na vaření
Instrukce
- Když je venku opravdu horko a já nemám vyloženě chuť obědvat syté pokrmy, však to asi znáte, sázím na ovoce, zeleninu, těstovinové saláty a podobně. Občas, když mám chuť na něco lepšího, si dopřeji tento skvělý italský pokrm. Noky, nočky, gnochci... je pravda, že jde o teplý pokrm, mně ale nevadí dát si ho i ve vlažném stavu. Zkuste ho a posuďte samy - není vůbec složitý a i v letním horku oceníte fakt, že vařením nestrávíte v kuchyni několik hodin u rozžhavené plotny 🙂GnocchiNočky se určitě dají dělat doma z bramborového těsta a je to i lepší, ale my chceme mít pokrm brzy hotový a nemarnit léto v kuchyni, když můžeme lenošit u bazénu nebo někde v přírodě. Za kupované noky se nestyďte, jsou zrovna tak dobré a nemusí být drahé 🙂 Noky vybalíme a v osolené vodě přivadené k varu vaříme do té doby, než všechny vyplavou na hladinu. Tak poznáme, že jsou hotové a připravené ke konzumaci.Tomatová polpaČesnek i cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na olivovém oleji nejprve necháme chvíli smažit cibulku (nemějte plotnu na vysoký stupeň teploty, stačí zlatý střed, ať se cibulka hned nepálí do černa), poté přidáme česnek a čekáme, než budou dozlatovat. Poté přidáme loupaná rajčata na kousky i se šťávou z konzervy. Směs povaříme a promícháme, po několika minutách přidáváme protlak na zahuštění polpy. Sůl a pepř jsou nezbytnost, ochutnávejte a dochuťe podle vlastní potřeby. Protlak má tendenci být trochu nahořklý, neutralizujte pachuť, pokud jí ucítíte, lžičkou cukru. Poté přilijte 100 ml smetany (bílého jogurtu, pokud chcete zdravější verzi) a promíchejte. Až nakonec vsypeme do omáčky bazalku. Lepší je čerstvá a nasekaná nadropno, drhnutou ale nic nezkazíte. Je-li omáčka krásně hustá, cibulka i česnek naměkko uvařené a bazalka předala svou chuť, máte uvařeno. Pokud máte raději hladké omáčky bez struktury, můžete celek ještě rozmixovat tyčovým mixérem do hladkého pyré, chuť se nezmění.Výsledné aranžmáDo hlubokého talíře dejte odpovídající množství noků a přelijte ještě horkou tomatovou polpou. Bochníček mozzarelly nakrájejte na plátky nebo kostičky a trochu jich posypte na vrch tomatové směsi- Vlivem horka se sýr začne rozpouštět (klasická mozzarella s vyšším podílem tuku se rozpouští lépe, než její light verze) a krásně táhnout. Na vrch pak můžete dát snítku čerstvé bazalky, zelená v kontrastu s rajčatovou omáčkou působí ještě chutněji a podněcuje apetit 🙂Pokrm je u nás doma opravdu oblíbený. Od té doby, co jsem jej objevila a ochutnala ve své zamilované restauraci, jsem věděla, že se ho musím naučit a dnes bych po mnoha pokusech a zdokonalování řekla, že chutná dokonce i lépe než "originál". Nevěříte? Uvařte a uvidíte 🙂