Jednoduchá roláda, na které si pochutná celá rodina
Ingredience
- 4 ks Vejce
- 100 g Polohrubá mouka
- 120 g Moučkový cukr
- 1 lžíce Olej
- 1 špetka Sůl
- dle potřeby Marmeláda
- 1 ks Tvaroh
- 2 ks Pudink
- 120 g Máslo
- dle chuti Cukr
- 600 ml Mléko
Instrukce
- Nejprve si uvařte ze 600 ml mléka, dvou sáčků pudiknkového prášku a 4 lžic cukru hustý pudink, který nechejte skoro vychladit. Často ho míchejte. Máslo si vyndejte z ledničky, aby povolilo a tvaroh, aby nebyl studený.Zapněte troubu na 180°C. Nyní se pustíme do samotné rolády.Na roládu potřebujete 4 vejce - oddělte si žloutky a bílky (opatrně, aby se do bílku nedostal ani kousek žloutku)..., 100 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru a špetičku soli.Z oddělených bílků nejprve ušlehejte tuhý sníh, pro lepší ušlehání dávám do bílků špetku soli.Do žloutků přidejte cukr a metličkami vyšlehejte do husté pěny, pak přidejte polohrubou mouku a nakonec pro částech vyšlehaný sníh. Asi polovinu ho dám, dokud šlehám šlehačem, zbytek sněhu pak lehce vmíchám vařečkou.Na plech si dejte pečící papír a ten potřete jednou lžící oleje po jeho celé ploše. Na to vylejte těsto a hezky rozetřete, aby nebyly kraje slabé a prostředek silný. Pak plechem zaklepejte, lépe se těsto usadí a vložte do trouby. Při 175 - 180°C pečte přibližně 10 - 12 minut, záleží na troubě. Dokud není těsto zlaté.Mezitím si připravte vlhkou utěrku, na kterou pak těsto vyklopíte a ihned zarolujete do rolády. Náplň:Náplní může být hodně, někdy dělám jen šlehačku vyšlehanou s cukrem, to je pak nejjemnější roláda, jindy pudink s máslem atd.Nyní jsem dělala pudink vyšlehaný s tvarohem a máslem.Do téměř vychladlého pudinku přidáme kousky másla a vyšleháme do hladkého krému, pak postupně po troškách přidáváme tvaroh. Já všude používám ne vaničkový, ale balený v alobalu, nízkotučný. Podle chuti ještě doslaďte. Vrátíme se k roládě:Ještě ne zcela vychladlou roládu zase rozbalíme a potřeme dobrým džemem a potom náplní. Do kraje vložíme ovoce a zabalíme. Dávám někdy jahody, jindy borůvky, dneska broskve, neboť byly od neděle otevřené.Po zabalení rolády ještě potřeme zbytkem krému nahoře a můžeme zdobit zdobičkou, Kreativitě se meze nekladou. Já nejsem umělec, ale vždy tam něco vytvořím a dozdobím ovocem. Roláda je nejlepší, až když se aspoň pár hodin v chladu hezky prosákne a proleží. Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka