Jednoduchá roláda, na které si pochutná celá rodina

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 15 minutes
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 4 ks Vejce
  • 100 g Polohrubá mouka
  • 120 g Moučkový cukr
  • 1 lžíce Olej
  • 1 špetka Sůl
  • dle potřeby Marmeláda
  • 1 ks Tvaroh
  • 2 ks Pudink
  • 120 g Máslo
  • dle chuti Cukr
  • 600 ml Mléko

Instrukce

  • Nejprve si uvařte ze 600 ml mléka, dvou sáčků pudiknkového prášku a 4 lžic cukru hustý pudink, který nechejte skoro vychladit. Často ho míchejte. Máslo si vyndejte z ledničky, aby povolilo a tvaroh, aby nebyl studený.
    Zapněte troubu na 180°C.
     
    Nyní se pustíme do samotné rolády.
    Na roládu potřebujete 4 vejce - oddělte si žloutky a bílky (opatrně, aby se do bílku nedostal ani kousek žloutku)..., 100 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru a špetičku soli.
    Z oddělených bílků nejprve ušlehejte tuhý sníh, pro lepší ušlehání dávám do bílků špetku soli.
    Do žloutků přidejte cukr a metličkami vyšlehejte do husté pěny, pak přidejte polohrubou mouku a nakonec pro částech vyšlehaný sníh. Asi polovinu ho dám, dokud šlehám šlehačem, zbytek sněhu pak lehce vmíchám vařečkou.
    Na plech si dejte pečící papír a ten potřete jednou lžící oleje po jeho celé ploše. Na to vylejte těsto a hezky rozetřete, aby nebyly kraje slabé a prostředek silný. Pak plechem zaklepejte, lépe se těsto usadí a vložte do trouby. Při 175 - 180°C pečte přibližně 10 - 12 minut, záleží na troubě. Dokud není těsto zlaté.
    Mezitím si připravte vlhkou utěrku, na kterou pak těsto vyklopíte a ihned zarolujete do rolády.
     
    Náplň:
    Náplní může být hodně, někdy dělám jen šlehačku vyšlehanou s cukrem, to je pak nejjemnější roláda, jindy pudink s máslem atd.
    Nyní jsem dělala pudink vyšlehaný s tvarohem a máslem.
    Do téměř vychladlého pudinku přidáme kousky másla a vyšleháme do hladkého krému, pak postupně po troškách přidáváme tvaroh. Já všude používám ne vaničkový, ale balený v alobalu, nízkotučný. Podle chuti ještě doslaďte.
     
    Vrátíme se k roládě:
    Ještě ne zcela vychladlou roládu zase rozbalíme a potřeme dobrým džemem a potom náplní. Do kraje vložíme ovoce a zabalíme. Dávám někdy jahody, jindy borůvky, dneska broskve, neboť byly od neděle otevřené.
    Po zabalení rolády ještě potřeme zbytkem krému nahoře a můžeme zdobit zdobičkou, Kreativitě se meze nekladou. Já nejsem umělec, ale vždy tam něco vytvořím a dozdobím ovocem. 
    Roláda je nejlepší, až když se aspoň pár hodin v chladu hezky prosákne a proleží.
     
    Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account