Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 15 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 300 g Hladká mouka
  • 300 g Vlašské ořechy (mleté)
  • 140 g Máslo
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Žloutek
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 40 g Moučkový cukr
  • 100 g Moučkový cukr na obalení
  • 1 ks Vanilkový cukr na obalení

Instrukce

  • Do vánoc zbývají téměř dva týdny. Také už se u vás doma mísí chutě a vůně vánočního cukroví?
    Sotva si umíme představit vánoční svátky bez vůně vanilkových rohlíčků. Tak triumfální a nezaměnitelnou chuť dokáže jen málo které cukroví nahradit. Receptur je tolik, kolik je domácností. I když jsou si hodně podobné, stejně nakonec výsledek chutná jedinečně. Každá hospodyňka má svůj ověřený, vyzkoušený a otestovaný recept, který se většinou dědí z generace na generaci. Nejlepší vanilkové rohlíčky stejně vždycky chutnají z rukou našich maminek a babiček. Ony totiž používají tajnou ingredienci - tu, co je promění v malý vánoční zázrak. Naše babičky a maminky koření LÁSKOU. 
    Láska je skutečně mocná čarodějka. Vládne nejmocnější silou světa. Přináší radost a vášeň. Vánoce jsou tím pravým časem nechat v sobě lásku plynout a přidávat ji po špetkách do každičkého kousku sladkého potěšení. Připravte s láskou (nejen) vanilkové rohlíčky a poznejte, jak chutná štěstí.
    Vanilkové rohlíčky (tradiční)
    PS: vanilkové rohlíčky mají chutnat po vanilce a oříšcích. Aby chutě byly dokonale vyvážené, přidávám oříšků přesně tolik, co mouky. 
    Na 60 kousků budete potřebovat:
    300 g hladké mouky (Babiččina volba na křehká těsta)300 g mletých vlašských oříšků140 g másla1 žloutek špetku soli1 ks vanilkového lusku40 g moučkového cukru
    Na obalení ještě teplého cukroví:
    100 g moučkového cukru1 ks vanilkového cukru
     
    Máslo si nechte povolit. Stačí vyndat jej z ledničky hodinu před plánovaným zaděláním těsta.
    Do mísy nasypte mouku. Osolte a promíchejte s moukou. Nasypte oříšky a přidejte ostatní ingredience. Vypracujte těsto, které by se nemělo lepit, ale držet pěkný pevný tvar. To pak vložte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.
    Můj TIP: já si těsta dělám alespoň 24 hodin před samotným pečením, aby měly dostatek času na proležení, odpočinutí a propojení všech přísad dohromady.
    Těsto vyndejte z ledičky půl hodiny před pečením. Povolí a snáze se s ním pracuje.
    Předehřejte troubu na 175 °C. 
    Z těsta vytvarujte rohlíčky o velikosti, která nejlépe lahodí vašemu oku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Já těsto rozválím a jednotlivé rohlíčky vykrajuji. Jsou pak jeden kousek jako druhý a mám jistotu, že se všechny propečou stejně. Pečte cca 15 minut.
    Ještě horké obalte v připravené směsi moučkového cukru a vanilky. Vkládejte do dózy (nejlépe plechové nebo keramické, nechte vychladit a uskladněte. 
     
     
    Vanilkové rohlíčky (špaldové)
    300 g špaldové mouky300 g mletých vlašských oříšků špetku soli1 ČL BIO pomerančové sušené kůry1 ks vanilkového lusku (dřeň)1 žloutek4 PL medu120 g másla
    Všechny ingredience zpracujte do nelepivého hladkého těsta a dejte na pár hodin odležet do ledničky.
    Před samotným pečením si těsto vyndejte z ledničky alespoň 30 minut předem. Troubu si předehřejte na 175 °C. Vytvarujte nebo vykrájejte tvary rohlíčků, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut.
    Ještě horké obalujte v cukru.
    Můj TIP: tuto zdravější variantu obaluji v moučkovém cukru ze stévie nebo kokosu.
    Šťastné a vanilkové vánoce!
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account