Voňavý jablečný koláč (kreativní, podzimní a rozkvetlý)

Vytisknout recept
Kategorie moučník
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 125 g Máslo
  • 1 hrnek Kukuřičná mouka
  • 3/4 hrnek Pohanková mouka
  • 1 špetka Sůl
  • 1/2 lžička Kypřící prášek
  • 1 ks Vejce
  • 50 g Třtinový cukr
  • 1/2 ks Limeta (kůra, šťáva)
  • 1 sklenička Jablečný džem (nebo čerstvá jablíčka - 4 ks)

Instrukce

  • A zase ta jablka! Nekonečné variace pro dokonalost v pečení. Jablíčka lze používat v různých formách, tvarech i zpracování. Nakrájená, nastrouhaná, celá, v želé, džemu v kombinaci s jiným ovocem, tvarohem, kořením… Jsou zkrátka báječná. Jsou plodem podzimní hojnosti a sezónní nabídky. V lehkých máslových dezertech s kapkou koření jsou neodolatelná.
     
    Dnešní recept je navíc bezlepkový, takže si na něm mohou pochutnat jak příznivci zdravého pečení, tak i osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách.
    Tentokrát jsem využila spojení dvou mouk – pohankové a kukuřičné a vyzkoušela pro vás naprosto úžasný moučník k odpolednímu čaji, kávě anebo jen tak, k mlsání pro radost. Jablka jsem využila ve formě jablečného džemu. Fantazii se však meze nekladou. Pokud máte doma čerstvá jablíčka, použijte je.
    Doba přípravy: 25 minut, doba odpočinku: 30 minut, doba pečení: 35 – 40 minut + chlazení
    Co si připravíte?
    1/2 kostky másla (125 g)1 hrnek kukuřičné mouky hladké3/4 hrnku pohankové mouky hladkéšpetka soli1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva (bezfosfátový)1 vajíčko50 g třtinového cukru1 ČL strouhané limetové kůryšťáva z 1/2 limety1 sklenička jablečného džemu (0,25 l)Formu na pečení o průměru 21 cmpečící papír
    Máslo nechte krátce povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Do mísy nasypte obě mouky, osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte, aby se mouky a prášek dobře spojily. Přisypte cukr a vložte ostatní ingredience. Vypracujte rukama krásné hladké těsto. Nechte ho alespoň půl hodinky odpočívat.
    Rozehřejte si troubu na 180 °C. Formu vyložte pečícím papírem.
    Můj TIP: já si na pečícím papíru těsto rovnou rozválím a do formy jej přenesu a upravím. Zabráním tak případnému nežádoucímu přetržení těsta. Lépe poznám, zda je těsto dostatečně rozválené a odpovídá velikosti formy.
    Z těsta oddělte 1/3. Tu budete potřebovat na „ozdobení“ povrchu koláče. Zbylé 2/3 rozválejte na tenkou placku. Přeneste do formy a upravte. Nezapomeňte nechat tak 1,5 cm vysoký okraj, aby z koláče nevytékala náplň.
    Na koláč naneste jablkový džem (se skořicí a badyánem). Pokud použijete jablíčka čerstvá, upravte si je do požadované konzistence a okořeňte. Nevynechejte skořici. Ta k jablkům neodmyslitelně patří.
    Povrch zaplňte vykrájenými tvary květin. Připomenete si vzpomínku na léto a probudíte v sobě kousek kreativity. No není koláč krásný?
    Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Povrch musí získat zlatavou barvičku. Nechte vychladnout a servírujte.
    Dobrou chuť
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account