Vynikající oběd bez tuku! Obalovaný květák a cuketa v celozrnném těstíčku.

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 0
Uvařila Ivana Tremlová

Ingredience

  • 1 ks Květák - nepředvařujeme
  • 1 ks Cuketa
  • 2 ks Vejce
  • 3 lžíce Celozrnná mouka hladká
  • 4 lžíce Strouhanka
  • 100 ml Mléko (dle potřeby)
  • 2 ks Rajče
  • 1 ks Stonek jarní cibulky
  • 1 hrst Petrželová nať
  • 2 lžíce Jogurt bílý
  • Sůl, pepř

Instrukce

  • Vím, že ten náš taťka by si rád dal obalovaný květák, má ho rád, ale představa koupele květáku v rozpáleném oleji se nelíbila mému zvýšenému cholesterolu, ani mému zažívání. Tak jsem si ověřila na internetu, že v troubě je také vynikající. Navíc, někoho květák může nadýmat, proto jsem měla ještě trošku cukety, a rozhodla se využít i tu. Cuketa byla určená především mému malému strávníkovi a květák hlavně našemu tatínkovi. Navíc jsem dlouho neexperimentovala, takže kouzlení pro zdravější variantu mohlo začít. Nahradila jsem především bílou mouku, moukou celozrnnou a místo klasického trojobalu jsem vytvořila těstíčko. Cuketa i květák, měli opravdu křupavou kůrčičku. Navíc, aby pokrm nebyl příliš suchý, vytvořila jsem si z jogurtu a rajčat dip, který dodal opravdu libou chuť, celému pokrmu. A zde je můj recept, jak na to.-)
    Na těstíčko: 2 vejce 3lžíce celozrnné mouky 4 lžíce strouhanky Mléko Sůl a pepř
     
    Dip: 2 vetší rajské jablka 1 jarní cibulka (stačí stonek – zelená část) 2 PL (polévkové lžíce) bílého jogurtu Hrst petrželové natě Sůl a pepř
    Postup: Nejprve si připravíme těstíčko. Do misky si dáme vejce, mouku a strouhanku, sůl a vznikne nám taková hustší směs a přiléváme mléko tak, aby směs zůstala mírně hustá (nesmí kapat), prostě když namočíme květákovou hlavičku, bude těstíčko držet a nezkape. Květák si očistíme od spodních listů a vytvoříme větší růžičky, které máčíme do těstíčka a poté rovnou klademe na plech vyložený pečicím papírem. To samé uděláme i s cuketou, kterou jsem si nakrájela na širší kolečka a taktéž obalila v těstíčku a dala na plech. Troubu si předehřejeme na 180°C a dáme péct na rovných 50minut. Když bude dokonce pečen cca 30 minut. Dáme si vařit i brambory jako přílohu. Nyní je čas si připravit jednoduchý dip, aby nebyl pokrm suchý. Kdo může, dá si majonézu či tatarku, o čemž si já mohu nechat zdát.-D Nejprve si na dip nasekáme najemno petrželovou nať. Poté na opravdu jemné kostičky rajče, přidáme na kolečka krájený stonek jarní cibulky, osolíme a opepříme a přidáme bílý jogurt. Hotovo a můžeme podávat.
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account